Ortaöğretim kurumlarında spor yapan ve yapmayan öğrencilerin saldırganlık tutumlarının araştırılması (Samsun ili örneği).
Investigating the aggressive behavior of highschool students that are playing sports and that are not playing sports (the case of Samsun)
  1. Tez No: 391047
  2. Yazar: SERCAN GÖKÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ACET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Ortaöğretim öğrencileri, Spor, Aggressiveness, High School Student, Sport
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim kurumlarında spor yapan ve yapmayan öğrencilerin yaş, cinsiyet ve spor yapma türüne göre saldırganlık tutumlarını araştırmaktır. Araştırmaya Samsun'un merkez ilçelerinden toplam 28 okul ve 1868 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile İpek İlter (Kiper) tarafından geliştirilen Saldırganlık Envanteri kullanıldı. Verilerin dağılımlarıyla ilgili öncelikli olarak normallik testi (Kolmogorow-Smirnov D test) yapıldı. Çalışmaya katılan sporcuların dağılımları ve yüzdeleri tanımlayıcı istatistik (Descriptive Statistics) ile belirlendi. Spor türüne göre sporcuların saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız örneklem T Testi (Independent Sample T Test) uygulandı. Spor yapma durumu (Spor yapan-Spor yapmayan) ve Yaşa göre (5 grup), Spor yapma durumu (Spor yapan-Spor yapmayan) ve Cinsiyete göre sporcuların saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde Çift Yönlü Varyans Analizi (Two Way Anova) uygulandı. Anlamlı bulunan gruplar arası farklılıklar için ise ikinci seviye testi olan Tukey HSD kullanıldı. Verilerin bilgisayar ortamına girilmesi ve grafiklerin çizilmesinde Windows için Microsoft Excel 2010, verilerin analizinde Windows için SPSS 20.0 paket programı kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda spor yapma durumu, yaş ve cinsiyete göre öğrencilerin saldırganlık puanları arasında anlamlı farklar bulunmuş, spor yapma durumu ve yaş, spor yapma durumu ve cinsiyet, spor yapma türüne göre saldırganlık puanları arasında anlamlı farklar bulunamamıştır. Sonuç olarak; spor yapanların yapmayanlardan daha saldırgan ve atılgan oldukları, erkeklerin kızlardan daha saldırgan oldukları, kızların erkeklerden daha atılgan oldukları, spor yapma durumu ve yaşa göre, spor yapma durumu ve cinsiyete göre, spor yapma türüne göre saldırganlık puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the agressive states of highschool students that are playing sports and that are not playing sports, according to age, gender of the students types of sports being played. Totally 28 schools and 1868 students from provincal districts of Samsun attended to the research. Personal information form developed by the researcher and aggressiveness Inventory developed by İpek İlter(Kiper) were used as data collection tools. Regarding the distribution of data, primarily normality test (Kolmogorov-Smirnow D test) was applied. Distribution of the students and their percentages were determined through descriptive statistics. In comparing aggressiveness states according to the type of sports one, Independent sample T test was applied at α=0.05 significance level. In comparing aggresiveness states according to state of playing sports (playing sports or not playing sports) and according to age(5 groups), state of playing sports (playing sports or not playing sports) and according to gender, Two way Anova Test was applied at α=0.05 significance level. Tukey HSD, a second-level test, was used for differences between groups which were found to be significant. Microsoft Excel 2010 was used to input data into computer and to draw graph; SPSS 20.0 was used to analyse data. As a result of analyses according to variables such as state of playing sports, age and gender, significant differences were detected betwen aggressiveness points of students, but significant differences weren't detected in points according to state of playing sports and age, state of playing sports and gender, type of sports done. As a result, those who play sports are more aggressive and brasher than those who don't play sports, boys are more aggressive than girls, girls are brasher than boys, it can be said that there is no significant difference in aggressiveness points in state of playing sports and age, state of playing sports and gender, state of playing sports.