Donanımlı dalışta (SCUBA başağrısını etkileyen dalışla ilişkili faktörlerin araştırılması
Research about headaches reasons in scuba diving
  1. Tez No: 391090
  2. Yazar: SONİA ABEDİNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Başağrısı, scuba, dalış, migren, vurgun, Headaches, scuba, diving, migraine, diver's disease
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Başağrısı donanımlı dalışta (SCUBA) oldukça sık rastlanan ancak yeterince araştırılmamış bir konudur. Dalışın türü, dalgıcın eğitim ve sağlık durumu, kullanılan donanım ve dalış şartları başağrısına yol açabilir. Dalışlarda karşılaşılan başağrısının karakterini, nedenlerini ve dalışla ilişkisini amaçlayan bu tez çalışması, internet üzerinden yürütülen bir online anket çalışmasıdır. Anket duyurusu toplam üye sayısı 25 bin olan beş ayrı internet grubuna yollanmıştır. Yaklaşık 18 sorudan oluşan anketin ilk bölümü demografik verileri, ikinci bölümü dalış deneyimi ve türüne ilişkin verilere, üçüncü bölümü başağrısının karakter, yerleşim, süre vs gibi özelliklerine ve son bölüm de baş ağrısıyla ilişkili dalış ve diğer ilintilere ayrılmıştır. Anketi tamamlayan 285 kişinin orta yaşta, yüksek dalış deneyimine sahip, ¼ oranında kadın dalgıçlardan oluşmuştur. Başağrısı çoğunlukla dalıştan sonra gelişmekte, uzun sürmekte, sıklıkla alın ve şakaklarda yoğunlaşmakta, zonklayıcı karakter taşımaktadır. Dalışta aşırı efor, soğuk su ve derin dalış başağrısına yol açan faktörler arasındadır. Dalışta başağrısı, birçoğu önlenebilir faktörlere bağlıdır. Daha sağlıklı ve güvenli dalışlar için özellikle uygun eğitim ve düzenlemelerle başağrısına yol açan dalışla ilgili faktörler önlenmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Headaches caused following Scuba diving are quite common; however sufficient research work in this field has not been made as yet. The type of diving, the driver's training and health status, the equipment utilized and diving conditions may be factors that cause headaches. The aim of this thesis work is to study the characteristics of and reasons behind the headaches caused by diving, this is an online survey study conducted via internet. The survey announcement has been sent to a total of 25 thousand members of 5 different internet groups. The questionnaire consists of 18 questions, the first section includes demographic data, the second section includes the type of diving and diving experience, the third section includes features such as the characteristics of the headaches, its prevalence and how long it lasts, and the last section includes the connection between diving and headaches and other correlations. Those persons who have completed the questionnaire add up to 285 people of middle age who are highly experienced in diving, ¼ of the divers are made up of women. Headaches develop mostly following diving, it lasts long and is frequently concentrated in the forehead and the temples, the pain may be characterized as that of throbbing. Excess effort made during diving, cold water and deep diving are among factors that cause headaches. The occurrence of headaches caused by diving, are linked to many factors that play a preventive role. Preventive measures such as adequate training in particular and relevant adjustments made would be advised for a more sound and secure diving in order to minimize the factors that cause the headaches.