Yetişkin yoğun bakım ünitesinde entübasyon tüpünün plansız çıkması riskinin değerlendirilmesi
Assessment of unplanned intubation tube dislocation risk in adult intensive care unit
  1. Tez No: 391089
  2. Yazar: SEMİNE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, plansız ekstübasyon, yoğun bakım ünitesi, Nursing care, unplanned extubation, intensive care unit
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma, yetişkin yoğun bakım ünitesinde entübasyon tüpünün plansız çıkması riskinin değerlendirilmesi amacı ile randomize kontrollü deneysel türde yapıldı. Araştırma evreni, 1 yıllık süre içerisinde bir üniversite hastanesinin yetişkin yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan hastalardan meydana geldi. Örneklem ise, bu evren arasından entübasyon tüpü plansız çıkan (30 hasta) ve plansız ekstübe her hastaya karşılık aynı anda YBÜ'de yatan entübe hastalardan (60 hasta) oluştu. Verilerin toplanmasında, Yapılandırılmış Soru Formu, Richmond Ajitasyon Sedasyon Skalası (RASS), Glaskow Koma Skalası (GKS), Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi Formu (Acute Phsysiology And Chronic Healty Evoluation- APACHE II) kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS 11,5 istatistik paket programında yapıldı ve anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak belirlendi. Elde edilen veriler sonucunda entübasyon tüpünün plansız çıkmasında; cinsiyet, yaş, sedo-analjezik alma durumu, entübasyon tipi, entübasyon tüpünün tespit şekli, ventilasyon periyodunda fiziksel kısıtlama kullanılma durumu ve kullanılan fiziksel kısıtlayıcılar, mekanik ventilasyon periyodu sınıfları, APACHE II ve Glaskow Koma Puanları, ventilatör ayarları ve yaşam bulguları değişkenlerinin etkisinin olmadığı; tıbbi tanı ve RASS puanlarının ise etkilediği saptandı. Ayrıca plansız ekstübe olan grubun çoğunluğunda ekstübasyon planının bulunmadığı, hemşirenin plansız ekstübasyonu öngördüğü, tüpün kasten çıktığı, tekrar entübe edildiği, komplikasyon geliştiği belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda, bireylerin plansız ekstübe olmalarını önlemek konusunda yeterli sedasyon uygulanması ve bireye özgü hemşirelik bakımı verilmesinin etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in randomized controlled experimental type with the aim of assessing the risk of unplanned dislocation risk in the adult intensive care unit. The universe of the research consisted of the patients staying in the adult intensive care unit of a university hospital in a period of 1 year. And the sample consisted of the patients among this universe, whose intubation tube was dislocated in an unplanned manner (30 patients) and intubed patients staying at the same time in the adult ICU in return for each unplanned intubatedpatient. Structured Questionnaire, Richmond Agitation Sedation Scale (RASS), Glasgow Coma Scale (GCS), and Acute Physiology and Chronic Health Evaluation Form- APACHE II were used in the collection of the data. The statistical analysis of the data was carried out in IBM SPSS 11,5 package program and its level of significance was determined as α=0.05. As a result of the data obtained, it was detected that the variables of gender, age, sedo-analgesia receipt status, intubation type, method of determining the intubation tube, the use of physical restraint in the ventilation cycle the physical constraints used, mechanical ventilation period classes, APACHE II and Glasgow Coma Scores, the ventilator settings and vital signs have no effect; and that the medical diagnoses and RASS scores have an impact. Furthermore, it was determined that most of the extubated group does not have an extubation plan, the nurse foresees unplanned extubation, the tube is dislocated on purpose and then reintubated, and that complications developed. In line with these results, it is thought that it would be efficient to administer adequate sedation in order to prevent the individuals from becoming extubated in an unplanned manner and to provide individual-specific nursing care.