Dışavurumculuğun coşkun hali: Lirizm
Lyrism an enthusiastical stage of expressionism
  1. Tez No: 391143
  2. Yazar: ZEYNEP SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ÖZGÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dışavurumculuk, Soyut Dışavurumculuk, Lirizm, Expressionism, Isolationist expressionis, Lyrism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
20. yüzyılın başında Avrupa'da ortaya çıkan çağdaş sanat akımı dışavurumculuk ve lirizm incelenmiştir. Modern akımlara temel oluşturan dışavurumculuğun doğmasındaki toplumsal olgular, tarihçesi, gelişim süreçleri, düşünselliği ve sanatçıları araştırıldı. Sanatın soyut eğilimlere girmesiyle soyut dışavurumculuk doğmuştur. Soyut eğilimler ve eserleri irdelenmiştir. Soyut eğilimlere katkı sağlayan Lirizm, uzun yıllar halkın sanat dili olarak kabul edildi. Lirik manifestonun yayınlanması ile lirik soyutlama yaygınlaşma göstermiştir. Resimsel lirizmin düşünsel, biçimsel arayışları, resim sanatına katkı sağlamıştır. Lirik üslubun özelliklerine sanatçıların eserlerinden incelemelerle açıklık getirilmiştir. Türk resim sanatı ile ilgili bilgi verilerek, Dünya resim sanatında gelişim gösteren soyut eğilimlerin, lirik soyutlama anlayışının etkileri belirtilmiştir. Türk resim sanatının soyut eğilimlere geçtiği dönem, düşünsel, biçimsel değişimleri belirtilerek, Lirik soyutlama üslup özellikleri, sanatçıları ile ilgili incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of drawing and painting art of lyrism and expressionism currency was arouse in Europe at the beginning of Twentiet Century was investigated and exhibited with paintings. Expressionism as the foundation of modern arts was also investigated with their causes of social facts, historical back grounds, progressive pathways, phylosophy and their representing artists and painters. By entering isolationism trends to art isolationist expressionism was borne. So isolationst trends and its typical art pieces were discussed in this study. Lyrism being a supporter of isolationism was accepted as the art lenguage of people. By publishing of lyric manifest lyric expressionism has become widespread and popular. Lyrism in painting has provided great support to contemperary phylosophy, shape and size consepts of objects and the painting art and drawing itself. By obserwing lyric type of paintings of contemperary artists a novel interpretation was brought in this study. By providing detailed information about Turkish Painting Art, its effect on the World Painting Art being in progressive isolation and the lyric understanding of isolationism were determined. During the introduction of Turkish Painting Art into expressionism trend, phylosophical and the variation of patternal design were described as well as lyric isolation design characteristics and their follower artists were investigated.