Malatya yerel basınında din toplum ilişkileri üzerine bir araştırma: 1992 - 2002
A research on religion and society relationship in Malatya territorial press: 1992 - 2002
  1. Tez No: 391206
  2. Yazar: MİNE BİNDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Kitle İletişim Araçları, Medya, Gazete, Sosyal Değişme, Malatya, Religion, Mass communication, Media, Newspaper, Social Change, Malatya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Toplumların geçirdiği değişim, sosyalleşme, sanayileşme ve daha birçok konuda en etkili otoritelerden biri medyadır. Yüzyıllardır, içte ve dışta; olaylar, gelişmeler, değişimler olmaktadır. Medya da bu değişimleri hem yansıtan bir araç hem de bu değişimi etkileyen bir güçtür. Yakın tarihi değerlendirdiğimiz zaman; içinde yaşadığımız coğrafyada, gerek uluslararası gerekse ulusal düzeyde dinamik bir değişim izlenmektedir. Buna göre, Türkiye'de siyasi gelişmeleri belirleyen dört dönemden bahsedebiliriz. Bu dönemler: 1923 – 1950 Modernleşme, 1950 – 1980 Demokratikleşme, 1980 – 2000 Küreselleşme, 2000 sonrası AB ile entegrasyon dönemleridir. Bilhassa 1992 ve 2002 yılları arasındaki dönem, din toplum ilişkileri bakımından önemli gelişmelerin dinamizmini oluşturmuştur. Bu çalışmada belirttiğimiz sürecin temel dinamiklerinin bir Anadolu şehri olan Malatya'da yerel basın tarafından nasıl hissedildiğini ve yansıtıldığını incelemeyi amaçladık. Sosyo-kültürel çevre dinin üzerinde etkili olurken, din de sosyokültürel çevreyi biçimlendirmektedir. Buna bağlı olarak haberlerin, din üzerindeki veya dinin, haberler üzerindeki etkisi sosyolojik bir yaklaşımla değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Media is one of the most effective otority in changes, civilization, industrialization and many other subjects in societies. During centuries, inside and outside; many events, developments and changes have occurred. As media is a reflecting argument, it also contributes to all these changes. When we investigate recent history, a dynamic change has been seen both international and national area in our geography. According to this, we can define four periods which determine political developments in Turkey. These periods are; 1923-1950 modernization, 1950-1980 democratization, 1980-2000 globalization, after 2000 entegration with EU. Especially the period between 1992 and 2002 formed the dynamism of important developments in relations between religion and society. In this study, we aimed to observe how basic dynamics of this period have been felt and reflected by local press in an Anatolian city, Malatya. While sociocultural environment has effects on religion, religion also shapes the sociocultural environment. In accordance with this, effects of news on religion or effects of religion on news have been evaluated in sociologic approach.