Türk toplumunda değişme süreci ve yabancılaşma - din ilişkisi
Change process and alienation - religion relationship in Turkish society
- Tez No: 391207
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Toplumsal Değişme, Modernleşme, Yabancılaşma, Religion, Social Change, Modernization, Alienation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
21. yüzyılda Türk Toplumu'nda çok önemli toplumsal değişmeler ve gelişmeler yaşanmıştır. Türk Toplumu yakınçağda yaşanan hızlı gelişmeden ne kadar faydalanıyorsa da bu gelişmeye gerektiği ölçüde uyum sağlayamadığından olumsuz etkilerini kültürel anlamda ve değerler anlamında başta olmak üzere birçok alanda görmektedir ve bu süreç hala sürmektedir. Türk Toplumu'nda yaşanan toplumsal sorunların başında; kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkılmaması, farklı kültürlerin olumsuz etkisinde kalınması, gençlerin batı kültürünü üstünkörü taklit etmesi, yardımlaşmanın yerini çıkarcılığın ve duyarsızlığın alması, biz kavramının yerini ben kavramı alması, bencilliğin ve bireyselliğin oluşması, çoğulculuğun yerini yalnızlığın alması, anadilin yabancı kelimelerle yozlaşması, dini bayramların özünden uzaklaşıp tatile dönüşmesi, işyeri isimlerinin yabancı kelimelerden seçilmesi, sanata ve edebiyata yeterince değer verilmemesi vb. gibi sorunlar gelmektedir. Bu sorunlar Türk toplumunda büyük çapta yozlaşma ve yabancılaşma meydana getirmiştir. Bu problemler çalışmamızın ana konularını teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In Turkish society in the 21st century is a very important social changes and developments took place. Rapid development of the Turkish society how much advantage of slaver that evolve to the extent necessary to adapt provice culturally and the adverse effects, notably in terms of values in many areas and that the process is still ongoing. At the beginning of the social problem in the Turkish society; having enough sailing your own values, remain in the negative impacts of different cultures, young people imitating Western culture where the opportunist cursory and insensitive to the welfare of the concept of the concept that we take, selfishness and individual I, formation of the pluralism in the process, foreign words, the degeneration of loneliness, religious holidays into a vacation away from the core business of selecting, art and literature of the foreign Word is worth enough to be given, such as issues come from. These problems occur on a large scale in the Turkish society has brought corruption and alienation. These problems constitute the main issues of our work.