OECD ülkelerinde Yeni Keynesyen Phillips Eğrisinin kısa-uzun dönemli analizi ve işsizlik histerisi
Short-long term analysis of the New Keynesian Phillips Curve and hysteresis in OECD countries
- Tez No: 550217
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞENGÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Enflayon, Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi, İşsizlik Histerisi, ARDL Modeli, Unemployment, Inflation, New Keynesian Phillips Curve, Unemployment Hysteresis, ARDL Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Makroekonomik göstergelerden enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişki iktisatçılar tarafından yıllardır araştırılmaktadır. Bu amaçla, iki değişken arasındaki ilişkiyi gösteren Phillips Eğrisi yaklaşımı geliştirilerek buna uygun ekonomi politikaları yürütülmüştür. İlerleyen dönemlerde gelişen ekonomik koşullar karşısında bu yaklaşım yetersiz kalmış ve daha sonra mikroekonomik temelinin yetersizliği nedeniyle Yeni Keynesyen İktisadi yaklaşım geliştirilmiştir. Yeni Keynesyen iktisat temel olarak piyasada oluşan ücret ve fiyat yapışkanlıklarının nedenlerine odaklanmakta ve bunların sebeplerini teorik olarak açıklamaktadır. Ayrıca oluşturulan akım rasyonel beklentiler görüşü, aksak rekabet piyasaları ve eksik bilgi gibi varsayımlara sahiptir. İşsizlik, enflasyon ve ücretler arasındaki ilişkinin belirlenmesi politika yapıcılar açısından önemli olmaktadır. Yeni Keynesyen yaklaşım, sabit nominal ücret yaklaşımı yerine ücret ve fiyatların yavaş ayarlanmasının makroekonomik temellerini araştırmaktadır. Bu yeni akım varsayımlarına uygun olarak Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi farklı değişken ve yöntemlerle elde edilmiştir. Bu modellerden biri olan Jordi Gali (2011) modelinde Yeni Keynesyen Ücret Phillips Eğrisini (NKWPC) önermektedir. Gali, NKWPC ile savaş sonrası ABD verilerini kullanarak bazı kanıtlar sunmuştur. Yeni Keynesyen modelden türetilen ücretlendirme modeli olan NKWPC'de ücret artışı ve işsizlik arasında güçlü negatif ilişki olduğunu göstermiştir. Ücret enflasyonu ve işsizlik arasında basit statik ilişkiyi ifade eden orijinal Phillips Eğrisinin aksine, ücret enflasyonunun mevcut ve gelecekte beklenen işsizlik oranının bir fonksiyonu olduğu ileriye dönük ilişkiyi göstermektedir. Çalışmada temel olarak, OECD ülkelerinde ücret enflasyonu ve işsizlik arasındaki ilişkinin kısa dönemde bozulması durumunda uzun dönem denge düzeyine uyarlanma hızlarının, Yeni Keynesyen ücret ve fiyat yapışkanlıkları nedeniyle değişkenlik göstereceği tezi savunulmaktadır. Savunulan tez doğrultusunda yapılan çalışmada kısa ve uzun dönemde ücret değişimi ve işsizlik arasındaki ilişkinin değişim yönünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Yeni Keynesyen Ücret Phillips Eğrisi 28 OECD ülkesi için 2005:Q1-2017:Q4 dönemine ait verilerle panel veri yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, OECD ülkelerinde uzun dönemde ücret endeksi ve enflasyon arasında pozitif, ücret endeksi ve işsizlik arasında ise negatif ilişki olduğu yönündedir. Kısa dönemde ise ücret endeksi ve enflasyon arasında pozitif anlamlı, ücret endeksi işsizlik arasında negatif anlamsız ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlardan hareketle OECD ülkelerinde Yeni Keynesyen Ücret Phillips Eğrisinin uzun dönemde geçerli olduğu belirlenmiştir. Hâlen dünya ekonomisinde önemli ağırlığı olan OECD ülkelerinde bu ilişkinin tespit edilmesi, oluşacak şoklara ücret ve fiyatların vereceği tepkilerin anlaşılması ve dolayısıyla gelecekteki değerlerinin tahmin edilmesine yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between inflation and unemployment of macroeconomic indicators has been investigated by economists for years. To this end, the Phillips Curve approach, which shows the relationship between the two variables, was developed and the appropriate economic policies were carried out. In the following periods, this approach became insufficient in the face of the developing economic conditions and the New Keynesian Economic approach was developed due to the inadequacy of its microeconomic basis. The new Keynesian economics mainly focuses on the causes of the wage and price tackiness in the market and explains the reasons theoretically. In addition, this theory has assumptions such as rational expectations, disruptive competition markets and incomplete information. Determining the relationship between unemployment, inflation and wages is important for policy makers. The new Keynesian approach explores the macroeconomic fundamentals of wage and price adjustment rather than the fixed nominal wage approach. In accordance with assumptions of this new approach, the New Keynesian Phillips Curve was obtained by different variables and models. In one of these models, Jordi Gali (2011) proposes the New Keynesian Wage Phillips Curve (NKWPC). Gali presented some evidence using post-war US data with NKWPC. Gali showed a strong negative relationship between wage growth and unemployment in NKWPC, which is a pricing model. Unlike the original Phillips curve, which denotes a simple static relationship between wage inflation and unemployment, NKWPC shows a forward-looking relationship where wage inflation is a function of current and future expected unemployment rate. In this study, it is argued that the rate of adaptation to long-term equilibrium level in case of short-term deterioration of the relationship between wage inflation and unemployment in OECD countries will vary due to the New Keynesian wage and price stickiness. In the study conducted in line with the defended thesis, it was aimed to determine the direction of change in the relationship between wage change and unemployment in the short and long term. In this aim, the New Keynesian Wage Phillips Curve was analyzed with panel data method for 28 OECD countries with the data of 2005: Q1-2017: Q4 period. The results show that there is a positive relationship between wage index and inflation, negative relationship between wage index and unemployment in OECD countries. In the short term, a positive and significant relationship between wage index and inflation, and a negative and insignificant relationship between wage index and unemployment were found. Based on these results, it can be said that the New Keynesian Wage Phillips Curve is valid in OECD countries. In OECD countries with significant weight in the world economy, it is expected that identification of this relationship will help to understand the responses of wages and prices to crises and so, to predict their future values.