A media analysis in Turkey on the theory of simulation by Jean Baudrillard (2010 - 2012)
Jean Baudrillard'in si̇mulasyon kuramı çerçevesi̇nde Türki̇ye'de medya i̇ncelemesi̇ (2010 - 2012)
  1. Tez No: 391219
  2. Yazar: ÖZLEM YUMRUKUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TEYFUR ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: simülasyon, hiper-realite, medya, televizyon, eğlence, iletişim, simulation, hyper-reality, media, television, entertainment, communication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmada çağdaş dunyada medyanın kendi hegemonyasını nasıl yarattığı ele alınmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'de televizyon medyası ve bunun yansımaları evlendirme ve Survivor programları üzerinden tartışılmıştır. Araştırmada, 127 Survivor izleyicisine uygulanan anket ile 10 izleyici ile yapılan görüşme tekniğinden elde edilen niceleyici veri ışığında televizyon medyasının etki düzeyi ve programdaki imgelerin alımlanma düzeyi ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca, 2727 katılımcıya uygulanmış olan anketten yararlanılarak genel anlamda medyaya ve evlendirme programlarına ilişkin elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Dahası, çalışmada 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yayınlanan Survivor programından 5 bölüm, 2012 yılında yayınlanan bir evlendirme programından da (Esra Erol'la Evlen Benimle) 1 bölüm söylem çözümlemesi ve içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgularla toplumsalın medya aracılığıyla nasıl yeniden üretildiği, içinin boşaltıldığı ve değer yargılarının salt imajlara indirgenerek nasıl gerçeküstü bir yaşam pratiği içine çekildiği ve var olan yaşam pratiklerinden yoksun bırakılan insan bilincinin medya teknolojileri tarafından nasıl yeniden biçimlendirildiği açıklanmaya çalışılmıştır. Tezde bu yeniden üretmenin zıt ya da bir benzeri olarak değil bir karşı form olarak yansımaları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study explores how media creates its hegemony in contemporary world. At this level, it focuses on understanding media in Turkey in the frame of Jean Baudrillard's simulation theory. It specifically studies the television media and its reflections through the analysis of particular television programmes such as Survivor and marriage programmes. In the study, the quantitative data were obtained through questionnaires conducted with 127 Survivor viewers. Besides, 10 Survivor viewers were interviewed to find out if imageries in Survivor programme are cultivated thereby revealing the extent of television media's impact in human perception. Apart from that, a questionnaire conducted with 2727 participants was made use of to know the general attitude towards media especially by referring to the considerations on marriage programmes. Furthermore, in the study, 5 episodes of Survivor from 2010, 2011 and 2012 seasons and 1 episode from a marriage programme (Esra Erol'la Evlen Benimle) broadcasted in 2012 are discussed with the methods of content and discourse analysis as well. From the results revealed via questionnaires, interview, discourse and content analysis, it could be inferred that by the intrusion of the television media, human perception is reformulated being detached from the previously experienced praxis and as a result of it, conscious is entrapped in the hyperreal condition. The dissertation deals with that media imagery is reflected neither in the opposite nor in the similar form of its first referential meaning, yet being left in its anti-form undescriptive.