Halka arzda satış yöntemlerinin düşük fiyatlandırma açısından karşılaştırılması: Borsa İstanbul'da 2006 - 2013 yılları arasında bir uygulama
Comparison of sales methods in public offering in terms of underpricing: An implementation on Borsa iIstanbul between 2006 - 2013
- Tez No: 391218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL EMRE AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlk Halka Arz, Düşük Fiyatlandırma, Halka Arzda Satış Yöntemleri, BIST, İnitial Public Offering, Underpricing, Sales Techniques in Public Offering, BIST
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de 2006- 2013 yılları arasında halka açılan 97 şirkete ait veriler analiz edilerek, ilgili yıllarda ülkemizde düşük fiyatlandırmanın varlığı araştırılmış, düşük fiyatlandırmanın halka arzda kullanılan satış yöntemlerine göre değişiklik gösterip göstermediği incelenmiştir. Buna ek olarak hisse senetlerinin kapanış fiyatı ile ilk günkü toplam işlem hacmi verileri elde edilerek, veriler arasında bir ilişkinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Düşük fiyatlandırma olgusu, ilk gün ve ilk hafta anormal getirilerini kapsayan kısa dönem; birinci ay anormal getirilerini kapsayan orta dönem ve üçüncü ile altıncı ay anormal getirilerini kapsayan uzun dönem için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, kısa dönemde hisse senedi performanslarının yüksek olduğu, tüm yıllarda ortalama %7,51 ilk gün anormal getiri ve %14,10 ilk hafta anormal getiri elde edildiği görülmüştür. Orta dönemde ise ortalama anormal getiri oranı, %9,85 olarak hesaplanmıştır. Üçüncü ve altıncı ay verilerinin baz alındığı uzun dönemde de anormal getirilerin ortalamaları sırasıyla %9,57 ve %11,93 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak 2006-2013 yılları arasında halka arz olunan hisse senetlerinin gerçeğe uygun değeri üzerinden fiyatlanmadığı ve ilgili yıllarda BIST'te düşük fiyatlandırmanın yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Halka arzda kullanılan satış yöntemlerinin ise düşük fiyatlandırma üzerinde bir etkisinin olmadığı, yöntemlere göre elde edilen ortalama anormal getiriler sonucu oluşan farklılıkların rastlantısal olarak ortaya çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Hisse senetlerinin ilk günkü fiyatı ile işlem hacmi arasında ise pozitif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Türkiye ve yurtdışı piyasalarında konu ile ilgili yapılmış çalışmaların bulunması ile birlikte, incelenen zaman aralığının ve fiyat performansını belirlemeye yönelik dönemlerin farklı belirlenmesi nedeniyle, bu çalışma ile literatüre katkı sağlanılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, data about 97 companies had been offered to public between 2006-2013 was analyzed, and the existence of underpricing in our country within the given years was investigated; also an analysis was conducted whether underpricing changes according to the sales methods or not. In addition to this, the closure prices of stocks and the first day total transaction volume data is acquired and a research has been conducted whether there is a relationship among the data. The concept of underpricingwas separately evaluated for the short term that covers the abnormal incomes of first day and first week; for the medium term that covers the abnormal incomes of the first month; and the long-term that covers the abnormal incomes between third and sixth month. According to the findings of the study, it has been indicated that the stock performances in short-term are higher, in all years an average of 7.95 % abnormal income and 18,60 % first week abnormal income. In medium term, the average abnormal income rate is calculated as 8.60 %. In the long term, when the third and sixth month data is used, the average abnormal income rates are calculated as 8.7% and 9.75 %. When we look at the findings, we can say that the stocks offered to public between 2006 and 2013 were not priced upon their real prices and an underpricing was conducted in BIST in the related years. It was also concluded that the sales methods used in public offering did not have any kind of impact in underpricing; and that the differences existed as a result of average abnormal incomes were just coincidental. A positive and weak relationship was determined between the first day prices of the stocks and the transaction volume. There are studies conducted about this subject in Turkey and in foreign markets, as the time period and price performance investigated has different periods, it has been thought that this study will contribute the literature.