Spor yapan ve yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin stres ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesi: Burdur ili örneği
Investigation of stress and aggression level of high school students, doing sports and not doing sports
  1. Tez No: 391317
  2. Yazar: VEDAT ULUIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, spor, stres, saldırganlık, High school students, sport, stress, aggression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinin stres ve saldırganlık düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırmaya Burdur il merkezindeki farklı ortaöğretim kurumlarında öğrenci olan toplam 365 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin stres düzeylerinin belirlenmesinde Odabaşı (2006) tarafından geliştirilen ''Çalışma yaşamında stres'' ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin belirlenmesinde Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilen ''Saldırganlık ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, spora katılım biçimi, ilgilendikleri spor türü, öğrenim gördükleri okul türü, anne ve baba eğitim durumları ile ailenin ekonomik gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Araştırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin stres düzeylerinin yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, ilgilendikleri spor türü, öğrenim gördükleri okul türü, anne ve baba eğitim durumları ile ailenin ekonomik gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak ortaöğretim öğrencilerinde spora katılımın ve bazı demografik özelliklerin stres ve saldırganlık oluşumu üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine stress and aggression levels of high school students in terms of some variables. Totally 365 students, taking education at different education institution in Burdur city center, participated to study.“Stress at Working Life”scale developed by Odabaşı (2006) was used to identify students' stress levels.“Aggression Scale”developed by Buss and Perry (1992) was used to identify students' aggression levels. SPSS 22.0 for Windows program was used in statistical analysis of data obtained from research. In the end of research, it was established that students' aggression level is represented significant difference as their age, gender, class level, participation type of sport, interested sport type, school types, father and mother education situation and family income levels (p0,05). It was established that students' stress level is represented significant difference as their age, gender, class level, interested sport type, school types, father and mother education situation and family income levels (p0,05). As a result, it may be said that participation to sport and some demographic variations in high school students have affects on stress and aggression level.