Türk Hukukunda kamulaştırılan taşınmazın eski maliki tarafından geri alınması
Expropriated real estate's restitution by the earlier owner in Turkish Law
- Tez No: 391419
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Geri alma hakkı, kamulaştırma, kamu yararı, mülkiyet hakkı, tahsis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, kamulaştırılan taşınmazın, kamu yararı amacı ortadan kalktıktan sonra, eski malikine geri verilmesinin hangi usul ve koşullara bağlı olarak ger- çekleşebileceği konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bununla birlikte geri alma hakkının ortaya çıkışından başlayarak günümüzdeki uygulanabilirliğine kadar uzanan, tarihsel bir süreç ele alınmıştır. Bu kapsamda, Kamulaştırma Kanunu ve di- ğer kanunlardaki geri alma hakkına ilişkin düzenlemeler irdelenmiştir. Ayrıca AİHM ve Yüksek Mahkeme Kararları sonucunda ortaya çıkan somut durumun yasal düzenlemelere olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, evaluations are made on the subject of giving an expropriated real estate back to its earlier owner after its decision of public interest disappeared and the procedure and clauses which are directly related to the subject. In addition to this, the historic process of the right to restitution has been discussed since its first appearance until its practicability today. In this context, Law of Expropriation and the regulations of the right to recover in other laws are examined. Also, the influence of the existing state which is the result of the judgments of Supreme Court and ECHR (European Court of Human Rights) on the legal regulations is analyzed. Keys Words: Right to restitution, expropriation, public interest, property right, assignment.