İçeriden öğrenenler ticaretinin tespitinde veri madenciliği yaklaşımı
Data mining approach to detection of insider trading
- Tez No: 391418
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHPARE TİMOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçeriden Öğrenenler Ticareti, Bilgi Suistimali, Veri Madenciliği, Hile Tespiti, Aykırı Değer Analizi, Olay Çalışması, Insider Trading, Data Mining, Fraud Detection, Outlier Analysis, Event Study
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Sadece Amerika Birleşik Devletleri hisse senedi piyasalarında günlük ortalama işlem miktarı 7 milyar adet olarak gerçekleşmektedir. Bu istatistik bile baz alındığında, stratejik, taktik ve operasyonel karar süreçlerindeki problemlerin daha düşük maliyetle ve yüksek güvenilirlikle çözülebilmesi için veri içerisinde saklı bulunan bilgilerin keşfedilmesi gerektiği bir gerçektir. Veri madenciliği olarak adlandırılan bu bilgi keşfi süreci; olasılık, istatistik ve makine öğrenimi tekniklerini barındıran bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, üç farklı veritabanından elde edilen ve 2003 – 2013 dönemini kapsayan hisse senedi, şirket ve içeriden öğrenenler verisi,“veri önişleme”sürecinden geçirilmiş ve teorik altyapıya bağlı kalınarak oluşturulan içeriden öğrenenler“işlem vektörü”ile değerlendirilmiştir. Aykırı işlemlerin belirlenmesinde, çok değişkenli aykırı değer tespiti tekniklerinden biri olan Mahalanobis ölçütü kullanılmıştır. Klasik ve dayanıklı ölçüte dayalı uzaklık skorları hesaplanmış ve karşılaştırmalar yapılmıştır. İçeriden öğrenenler işlemleri alım ve satım portföylerine ayrılarak, getiri performansları açısından ayrı ayrı değerlendirilmiştir.“Aykırı işlemler”olarak tespit edilen portföyün ayrıcalıklı bilgiyi içeren“fırsatçı”işlemler olduğu, piyasanın ve“normal”işlemler grubunun üzerinde anormal getiri sağladığı, hisse senedi getiri tespit yöntemlerinden biri olan“olay çalışması”ile gösterilmiştir. Ayrıca, işlem vektörünü oluşturan değişkenlerin fırsatçı işlemleri ayırt etmede kullanılabilecek faktörler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Only in USA Stock Exchanges, daily avarage trading volume is about 7 billion units. Just depending on this statistics, the necessity of information discovery hidden in data is a reality to tackle the problems in strategic, tactical and operational decision processes with lower costs and higher reliability. Information discovery from databases, namely, data mining appears as a method harbouring probability, statistics and machine learning techniques. In this dissertation, stock, company and insider transaction data which have been acquired from three different databases covering a period between the years of 2003-2013 have been pre-processed. Insider transactions have been evaluated with a“trading vector”within financial theoretical framework. To identify outlying transactions, Mahalanobis distance which is a multivariate outlier detection technique is employed. Distance scores based on classical and robust estimation have been calculated and compared. Insider transactions have been separated into sale and purchase portfolios and return performance of portfolios have been evaluated separately. It has been shown that outlying transactions are“opportunistic”which have preferential information and earn higher abnormal returns than“normal”transactions by using event study methodology. Also, the variables constituting“trading vector”are discriminative factors to flag insider transactions as opportunistic.