Demokrasi ve iktisadi kalkınma arasındaki ilişki üzerine ampirik bir araştırma
An empirical investigation on the relationship between democracy and economic development
  1. Tez No: 391420
  2. Yazar: ORHAN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SAATCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, kalkınma, ekonomik büyüme, Democracy, development, economic growth
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada demokrasi ile iktisadi kalkınma arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu ilişki üç yönden ele alınmıştır. İlk olarak iktisadi kalkınmanın demokrasiye etkisi bulunmaya çalışılmıştır. İkinci olarak demokrasinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisine bakılmıştır. Üçüncü olarak demokrasi ile iktisadi kalkınma düzeyi ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada 162 ülkenin 1960-2010 dönemine ait beşer yıl aralıklı verileriyle panel veri analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, iktisadi kalkınmanın demokrasi üzerinde zayıf bir etkisi olduğunu göstermiştir. İktisadi kalkınma düzeyindeki artış demokrasi düzeyini yükseltmekte ama bu etki ancak uzun dönemde gözle görülür hale gelmektedir. Demokrasinin ekonomik büyüme üzerinde bir etkisi bulunamamıştır. Nedensellik analizlerinde ise demokrasi ile iktisadi kalkınma düzeyi arasında çift yönlü nedensellik çıkmış, demokrasi ile ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisi çıkmamıştır. Bütün bulgular birlikte değerlendirildiğinde, demokrasi ile iktisadi kalkınma arasında kısa dönemde bir ilişki olmadığı ama bu ikisinin uzun dönemde birbirini desteklediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between democracy and economic development is examined. This relation is handled in terms of three different directions. Firstly, it's tried to find out the impact of economic development on democracy. Second, democracy's impact on economic growth is searched. Third, causality relationship between democracy, the level of economic development and economic growth is examined. This study includes panel data analysis carried out by using five year interval data belonging to 1960-2010 period for 162 countries. The conclusion of analysis points out that economic development has a slight impact on democracy. The increase on the level of economic development uplifts the democratic level, however this can be observed visibly only in the long term. An impact of democracy on economic growth is not reached by this study. Through the causality analysis, this study finds out bidirectional causality between democracy and the level of economic development, but a causality relationship between democracy and economic growth is not seen. This study reached the conclusion that when all of the findings are considered, there is not a relation between democracy and economic development in the short term, but they support each other through the long term.