Pornografiye yönelik tutumların, toplumsal cinsiyet rolleri ve demografik değişkenlerle ilişkisi
The relationship of attitudes towards pornography with gender roles and certain demographic variables
  1. Tez No: 391434
  2. Yazar: OGEDAY ÇOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pornografi, Toplumsal Cinsiyet, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Pornography, Gender, Ambivalent Sexism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Türkiye'de, toplumsal cinsiyet rolleri ve erkeklere ilişkin düşmanca tutumlar ile pornografiye yönelik tutumlar arasındaki ilişkileri incelemektir. Pornografi, özellikle bu konuyu ve cinsiyet ayrımcılığını konu edinmiş feminist teoriler göz önüne alınarak ele alınmıştır. Glick ve Fiske'nin (1996) ortaya atmış oldukları Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Kuramı çerçevesinde; pornografinin içerdiği iddia edilen cinsiyet ayrımcılığı ile Eşitlikçi ve Geleneksel toplumsal cinsiyet rol boyutlarının, pornografiye yönelik tutumları etkilemede ne derece belirleyici olduğu incelenmiştir. Araştırma, yaşları 15 ile 65 arasında değişen 691 (284 erkek, 407 kadın) gönüllü katılımcı ile internet ortamında sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yürütülmüştür. Katılımcılara; Demografik Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Erkeklere İlişkin Düşmanca Tutumlar Ölçeği ve Pornografiye Yönelik Tutumlar Ölçeği uygulanmıştır. Bulgulara göre, erkeklerin pornografiye yönelik tutumlarının kadınlara göre anlamlı düzeyde olumlu olduğu gözlenmiştir. Eşitlikçi cinsiyet rolleri ile pornografiye yönelik olumlu tutumlar arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Bu ilişkide cinsiyetin herhangi bir biçimlendirici etkisinin olmadığı görülmüştür. Eşitlikçi cinsiyet rolleri ile pornografiye yönelik olumlu tutumlar arasındaki ilişkide erkeklere ilişkin düşmanca tutumların biçimlendirici rolüne dair yapılan analiz sonuçlarında beklenildiğinin tersine bu etkinin kadınlarda değil erkeklerde bulunduğu gözlenmiştir. Erkeklere ilişkin düşmanca tutumlar ile pornografiye yönelik olumlu tutumlar arasında cinsiyetin biçimlendirici etkisi incelendiğinde; kadınların, erkeklere yönelik v düşmanca tutumlarının arttıkça pornografiye yönelik gösterdikleri olumsuz tutumlarının, erkeklere göre belirgin derecede arttığı gözlenmiştir. Araştırmanın bulguları, pornografinin içerdiği iddia edilen cinsiyetçi şiddetten ziyade, bireylerin pornografiyi işlevsel olarak nasıl anlamlandırdıkları ve hayatlarında ne şekilde var ettiklerinin, pornografiye yönelik tutumlarını belirlemiş olması temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to search for the relations between gender, the hostile attitudes towards men and attitudes towards pornography. Pornography is addressed by taking feminist theories especially interested in this topic and gender discrimination into consideration. It is examined that how much gender discrimination which according to the claim that is contained by pornography with egalitarian and traditional gender role dimensions affects the attitudes towards pornography in a framework which Glick and Fiske (1996) suggests as ambivalent sexism theorem. The research is carried out online by social network websites with 691 volunteer participants (284 male, 407 female) whose age range between 15 and 65. The participants were applied Demographical Information Form, Gender Roles Attitude Scale, Ambivalence Towards Men Scale and Attitudes Towards Pornography Scale. According to the findings it is observed that the attitudes of men towards pornography in compared to women is significantly positive. Also the findings indicate a positive association between egalitarian gender roles and positive attitudes towards pornography. Gender occurs to have no former effect in this association. The analysis results of the former role of hostile attitudes towards men on the relation between egalitarian gender roles and positive attitudes towards pornography shows that men contrary to expectations of women holds this effect. The examination of genders former role on the relation between hostile attitudes towards men and positive attitudes towards pornography shows that when women's hostile attitudes towards men escalate, negative attitudes towards vii pornography also escalates significantly in comparison to men. The findings of the research is discussed on the basis of how individuals functionally make sense of and bring into existence pornography in their lives affects their attitudes towards pornography rather than the sexist violence pornography contains as asserted.