İstibdâl risâleleri bağlamında vakıfta istibdâl meselesi
The matter of istibdāl i̇n waqf pertaining to pamphlets about istibdāl
  1. Tez No: 391510
  2. Yazar: YASİN ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRTEZA BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İstibdâl, Risâle, Hanefî vakıf doktrini, Şemseddîn İbnü'l-Harîrî, Cemâleddîn İbnü't-Türkmânî, Kınalızâde Ali Efendi, Istibdāl, Risālah, Hanafî doctrine of waqf, Shams al-Dīn Ibn al-Harīrī, Djalāl al-Dīn Ibn al-Turkmānī, Kınalızâde Ali Efendi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kimi durumlarda vakıf mallarının değişimi kaçınılmaz olsa da tarihsel süreç içinde Hanefî vakıflarının yok olmasına sebebiyet verme pahasına istibdâl fetvâsını istismar eden kadılar çıktığı da bir gerçektir. Bu tez Şemseddîn İbnü'l-Harîrî (728/1328), Cemâleddîn İbnü't-Türkmânî (769/1368) ve Kınalızâde Ali Efendi'nin (979/1572) yazmış olduğu istibdâl risâlelerinin tahkikli metninin neşrini amaç edinmektedir. Bunun yanı sıra, tartışmanın nasıl geliştiğini göstermek amacıyla bu risâlelerin içerikleri erken ve klasik dönem Hanefî doktriniyle mukayese edilmiştir. Araştırma giriş dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde istibdâl meselesinin Hanefî mezhebi içerisinde nasıl geliştiği incelenmiştir. Takip eden bölümde risâleler hakkında arka plan bilgisi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise sözü edilen risâlelerin tahkikli metinleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Even though istibdāl becomes inevitable in some cases, it is true that there existed kādis who exploited fatwās of istibdāl at the risk of the extinction of Hanafī waqfs in the course of time. This dissertation aims to make critical editions of istibdāl-related-pamphlets written by Shams al-Dīn Ibn al-Harīrī (728/1328), Djalāl al-Dīn Ibn al-Turkmānī (769/1368), Kınalızâde Ali Efendi (979/1572). In addition to that, it includes a comparison between the opinions of the aforementioned jurists and the thoughts of the Hanafī jurists of the earlier periods on the issue in order to demonstrate the development of istibdāl within the Hanafī school of law. The dissertation consists of three sections apart from an introduction. The first section examines that how the issue of istibdāl developed within the Hanafī school. The next section gives background information about the pamphlets. In the third section the critical editions of the pamphlets are presented.