Fotoğrafta acı kavramının tasviri üzerine ikonografik çözümlemeler
Iconographic analysis on the depiction of pain concept in photography
- Tez No: 391513
- Danışmanlar: DOÇ. ÇETİN ERGAND, DOÇ. SEÇKİN TERCAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Acı, İkon, Gerçek ve Bellek, Photograph, Pain, Icon, Reality and Memory
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Çalışmamın kapsamı; insan varoluşunun önemli bir parçası olan acının bir temsil biçimi olarak ikon olmuş ya da ikonlaştırılmış fotoğraflar, fotoğrafçılar ve konular üzerinden irdelenmesidir. İkonografi, günümüzde seküler alanı da içine almaktadır ve fotoğraflar yoluyla, ikon inşası sanatçının mülkiyetine girmiştir demek mümkündür. Yapılan anlamlandırmalarla, tarihi bağlamın etkisiyle, servis edilme şekilleriyle, fotoğrafçının eleştirel dili, kendi bedeniyle ortaya koyduğu işlerle ve fotoğrafçıların kendi yaşam öykülerinin de etkisiyle; fotoğraflar, fotoğraflandıkları anın“gerçekliklerinden”başka bir yaşama kavuşabilmekte, kozmik nesnelere dönüşebilmektedir. Fotoğrafa içkin konulardan olan fotoğraf-“gerçek”ilişkisi,“içeriden”,“dışarıdan”bakış konuları, fotoğrafçının acıya ilişkin tutumu ve söylem oluşturma yolları ele alınmıştır. İzleyiciyi içsel sorgulamaya çağıran ve gözetleyen gözetlenen konumlara dikkat çeken fotoğraflar, fotoğrafın çekildiği anla fotoğrafçının hesaplaşması yolunu, yani içeriye bakışı mümkün kılabilmektedir. İçeriye bakış, günümüzdeki yaygın gösteri toplumu durumu nedeniyle, önemli bir ahlaki sorumluluktur. Diğer bir ahlaki sorumluluk da, fotoğrafların kimin adına, ne için çekildiğinin ve nasıl servis edildiğinin soruşturulmasıdır. Bu ahlaki sorumlulukları yerine getirebilmenin etkin yollarından biri de, bugün ikon değeri taşıyan acıya ilişkin görüntüler üzerinden tartışma yürütebilmektir. Fotoğraflar acının kolektif hafızasını inşa edebilirler mi? sorusu ve fotoğrafın belleğindeki acının ne olduğu, nasıl ikonik değer kazandığı sorularının ipuçları fotoğrafın ve izleyicinin hafızasında gizlidir. Fotoğraflar izleyicinin kendi gerçekliğinde yaşadığından, kime göre ve neye göre hafıza oldukları tartışmalıdır, çelişkisiz yekpare bir kolektif hafızadan sözetmek mümkün değildir. Fotoğraf, anlamın peşini bırakmayan kişisel bir dışavurumdur. Farklı öyküler ve deneyimler içerdiği veya yarattığı için sorgulama olanağı sağlayabilen minyatür“gerçekler”ve görsel simülasyonlardır. İzleyiciyi rahatsız ederek, toplumsal kabulleri sorgulatan fotoğraflar,“ötekileştirme”ye karşı izleyiciyi uyanık tutarken, yüzleşme ve sorumluluk almayı da sağlayabilen eleştiri metinleridir.
Özet (Çeviri)
The scope of my thesis work is to examine pain which has been a part of human existence, through photographs, photographers and incidences that have become icons or iconized. Today, iconography also grasps that which lies within the secular arena and it is possible to say that the construction of icons has become a property of the artist through photographs. Through interpretations, the impact of the historical context, different ways they are presented, the criticizing language of the photographer, the works he/she has created using all of his/her body and through the impact of the photographers' own memoires, the photographs may assume a different life than the“realities”of the moment they were taken, and may become cosmic objects. The photograph-“reality”relationship which is among the topics related to the photograph; the topics of outlook from the“inside”and“outside”; the approach of the photographer vis-a-vis pain; and his/her ways to create a context have been examined in this work. Photographs which invite the spectator to indulge in inner query and draw attention to the observer and the observed orientations, make it possible for the photographer to get even with the moment the photograph was taken, to look at his/her inner self. Looking at the inner self is an ethical responsibility due to the widespread show society situation prevalent today. Another ethical responsibility is to investigate in whose name the photographs are taken, and why, and how they are presented. One of the effective ways to carry out these ethical responsibilities is to involve in discussions over the images on pain which today carry iconic value. The clues to questions such as Can photographs construct the collective memory of pain; What is the pain in the photograph's memory? How it gains iconic value? are hidden in the memory of the photograph and the spectator. Because photographs live in the spectator's own reality, to whom or what they become memory is questionable and it is not possible to talk about a monolithic collective memory devoid of contradiction. Photograph is a personal expression that does not cease to follow meaning. Because it consists of and creates different stories and experiences, it is miniature“reality”and a visual simulation that makes it possible to VII approach it with a questioning eye. Photographs which disturb the spectator and question social recognitions, keep the spectator awake as to“alienation”and they are criticizing texts which enable confrontation and responsibility assuming.