MSGSÜ resim heykel müzesi desen koleksiyonu
MSFAU painting and sculpture museum drawing collection
- Tez No: 391512
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GERMANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Desen, Sanayi-i Nefise Mektebi, Harbiye Mektebi, DGSA, MSGSÜ Resim Heykel Müzesi, desen eğitimi, desen anlayışları, Drawing, Sanayi-i Nefise Mektebi, Harbiye Mektebi, DGSA, MSGSU Painting and Sculpture Museum, drawing education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 474
Özet
MSGSÜ İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi'nde bulunan desenler nitelik ve nicelik olarak eşsiz bir koleksiyon oluşturmuştur. Bu koleksiyonda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Türk sanat tarihini şekillendiren sanatçıların 2745 adet deseni bulunmaktadır. Koleksiyon 100 yılın üzerinde bir dönemden örnekleri içermektedir. Koleksiyon incelemesi sırasında desenlerin teknik özellikleri, anlayışları, daha sonradan yapılan bir eserlerle ilişkileri ve güzel sanatlar eğitimi içindeki yerleri ele alınmıştır. Müze'in 29.03.2007 tarihli envanter defterinde yer alan bilgilere dayanarak; çalışmanın I. cildinde desenlere ait kavramlar ve tartışmalar ele alınmış; II. cilt, detaylı künyelerle bir katalog oluşturulmuştur. Koleksiyon Fransa'da eğitim alan sanatçılar, Mekteb-i Harbiye, Sanayi-i Nefise Mektebi ve 1969 yılına kadar DGSA'da eğitim alan ve veren sanatçıları bir araya getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Drawings in MSGSU Istanbul Painting and Sculpture Museum have been gathering a unique collection of drawings. There are 2745 drawings both from the Ottoman and Republic eras. These drawings belong to a period over 100 years. During this research drawings techniques, drawing schools and education were analized and then they were linked to paintings. This research is based on Museum inventory book which is dated 29.03.2007. In the first volume drawings are discussed according to the concepts of their schools. The second volume is a detailed catalogue of the collection. This drawing collection gathered artists who were educated in France, Mekteb-i Harbiye, Sanayi-i Nefise Mektebi and students of DGSA until 1969.