Esbâb-ı nüzûl'de kadın faktörü ve Kur'ân ahkâmındaki rolü
The factor of women on asbab al-nuzul and their role in the judgements of Quran
- Tez No: 391560
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Esbâb-ı Nüzûl, Kur'ân, Ayet, Hüküm, Kadın, Rivâyet, Asbab al-Nuzul (reasons for revelation), Quran, Verse, Judgment, Women, Narration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu araştırmada, Kur'ân'ın nüzûl sürecinde kadınların rolü ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, Esbâb-ı Nüzûl rivayetlerinden hareketle vahiy döneminde kadınların sebep oldukları hükümleri tespit ederek incelemektir. Bu bağlamda vahye, sebep ve konu olan ilgili kadınlar ele alınmıştır.Araştırma sonucunda, kadınların doğrudan veya dolaylı olarak sebeb-i nüzûl içerisinde yer aldıkları tespit edilmiştir. Bu kadınlar içerisinde, Hz. Peygamber'in eşleri yanında diğer kadınların da yer aldığı belirlenmiştir. Kadınlarla ilgili temel prensiplerin belirlendiği ve hukuksal konularda uyarıların yer aldığına işaret edilmiştir. Kur'ân'ın kadına değer verdiği ve haklarını gözettiğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research studies the role of women during the revelation of Quran. It aims to examine the judgments of Quran revealed on the ground of women, in the light of asbab al-nuzul (reasons for revelation). In addition, the women who caused the revelation are studied. The study has revealed that women were directly or indirectly involved in the reasons for revelation. Not only were the wives of the Prophet but also the other women were among the causes of revelation. It has indicated that the Quran set up the basic legal principles about the rights of women and warned the ones who infringed these rules. It has been stressed that women are dignified and their rights are protected by the Quran.