The construction of the female citizen through Republican etiquette books: Turkey, 1930-1943
Kadın vatandaşın Cumhuriyet Dönemi adab-ı muaşeret kitapları üzerinden inşası: Türkiye, 1930-1943
  1. Tez No: 391691
  2. Yazar: PINAR DANDİBOZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL İRVİN SCHİCK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Adab-ı Muaşeret Kitapları, Cinsiyetlendirilmiş Vatandaşlık, Toplumsal Farklılaştırma, Etiquette Books, Gendered Citizenship, Social Distinction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez projesi, 1930-1943 yılları arasında Cumhuriyet döneminde yayımlanan on iki adab-ı muaşeret kitabının metin analizi yoluyla incelenmesi üzerine temellendirilmiştir. Toplumu özel ve kamusal alanda“medenileştirme”de mühim bir araç olan metinlerin incelenmesi, dönemin vatandaşlık söyleminin farklı boyutlarına olan etkilerinden dolayı önemlidir. Bu çalışma, kitapların esas gayesinin kısmen yerlileştirilmiş bir Batılılaşma söylemine uygun olarak, Cumhuriyetin yeni ayrıcalıklı sınıfını oluşturacak ideal vatandaşı üretmek olduğunu göstermektedir. Buna göre, vatandaşın sadece kıyafeti ve davranışı ile değil, bedeni, fizyolojisi ve cinselliği ile bir bütün olarak yenilenmesi amaçlanır. Öte yandan, Cumhuriyet dönemi adab-ı muaşeret kitaplarının ideal vatandaş inşa etme çabasının derinlemesine cinsiyetlendirilmiş olduğu görülür. Kitaplar Batılı modele göre“makbul vatandaşı”tanımlarken, kadınlar önemli bir ölçüt haline gelirler. Böylelikle, yeni ve modern hayatın simgeleri olarak, kadınların görünüşü, davranışı ve tüm kadınsı uğraşıları erkeklerin sosyal statü gösterenleri arasında yer alır. Dolayısıyla, bu çalışma, adab-ı muaşeret kitapları ışığında oluşturulan sınıf ve toplumsal cinsiyet konularının birbirinden bağımsız olmayıp birbirleriyle kesiştikleri ve birbirlerini desteklediklerini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is grounded in the textual analysis of twelve etiquette books published in Turkey between 1930 and 1943. The analysis of texts, which are important tools to“civilize”society in both the public and private domains, is important because of their effects on the different dimensions of the period's discourse around citizenship. This study indicates the main objective of the books was to construct an ideal citizen who would constitute the new privileged class of the Republic in accordance with the discourse of Westernization, but conspicuously adapted to local circumstances. Accordingly, not only the citizen's dress and deportment, but also the citizen's body, physiology, and sexuality were to be completely renewed. On the other hand, Republican etiquette books' effort to construct the ideal citizen was thoroughly gendered. While the books were defining the“acceptable citizen”on a Western model, women were taken as an important measure of compliance. Thus, as the symbols of the new and modern life, women's appearance, conduct, and all feminine pursuits became signifiers of the social status of men. Consequently, this study reveals the class and gender dimensions of etiquette books are not independent of each other, but intersect and support one another.