Dindarlığın ibadet boyutunun seçmen tercihi üzerindeki etkisi - Çorum örneği
The effect of worship dimension of religiosity on voter preference – Çorum case
- Tez No: 391721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER CENGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Dindarlığın İbadet Boyutu, Dindarlık ve Siyasi Tercih, Dindarlık ve Seçmen Tercihi, Siyasal Tercih, Seçmenin Siyasal Tutumu, Religion, Religiosity, Worship Dimension of Religiosity, Religiosity and Political Preferences, Religiosity and Voter Preference, Political Preference, Political Attitudes of Voters
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Din, insanlığın en eski kurumlarından biridir ve tarih boyunca bireysel ve toplumsal birçok yönelişin merkezinde olmuştur. Din, bireylerin dünyayı anlama, varoluşu anlamlandırma çabasının bir ifadesidir. Din, bireylerin yaşamlarına dair verdikleri kararlarda da başvuracakları bir referans noktasıdır. Ayrıca temel bir motivasyon unsuru olarak din, insanda en kalıcı ve düzenli davranışların ortaya çıkmasında çok önemli bir etkendir. Bu yönüyle de toplumun ve toplum hayatının temel bir yapı taşıdır. Geniş inanç ve uygulama şekillerini kapsayan dindarlık ise, halk tarafından genellikle namaz, oruç, hac ve zekât ibadetlerini yerine getirmek olarak düşünülmektedir. Toplum bu ibadetleri dini inanç ve duyguların pratik davranışlar olarak dışa vurumu şeklinde değerlendirmektedir. Bununla birlikte, günümüz demokratik toplumlarında iktidarın belirlenmesi amacıyla yapılan seçimlerde de bireyler bir karar verirler ve bir davranış ortaya koyarlar. Bu konuda yapılan birçok araştırma, seçmenin bu siyasi tercih ve eğilimlerinin birçok faktörden etkilendiğini göstermektedir. Siyasi kimliğin oluşmasında önemli bir yere sahip olan din ya da dindarlıkta bu faktörlerden birisidir. Bu yüzden, bireyin odağında olduğu sosyal ve siyasi içerikli analizlerde, bireyin siyasal davranışlarının oluşmasında ya da bireysel tutumlarının şekillenmesinde etkili olan faktörlerin incelendiği çalışmalarda, din ve dinin farklı düzeylerdeki algılanışı olan dindarlık hesaba katılmadan sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün değildir. Bu bağlamda tez çalışmamızın temel sorusu dindarlığın ibadet boyutunun seçmen tercihini etkileyip etkilemediği, şayet etkiliyorsa bu etkinin ne boyutlarda olduğudur. Bu soruya cevap aranması amacıyla çalışmada kısa bir teorik giriş yapıldıktan sonra kapsamlı bir alan araştırması yapılması öngörülmüştür. Çalışmanın uygulama kısmında, araştırma hipotezleri test edilerek dinin ibadet boyutu ile seçmen tercihi arasındaki ilişkiye yönelik anlamlı ve genellenebilir sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, dindarlığın seçmen tercihinde doğrudan etkili olduğu görülmüş, ibadet boyutu ile bireyin siyasi tutum ve tercihleri arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion is one of humanity's oldest institutions and has been at the center of much individual and social orientation throughout history. Religion is the expression of individuals‟ efforts to understand the world and to make sense of existence. Religion is also a reference point they will apply in individuals‟ decisions regarding their lives. In addition, as a key element of motivation, religion is a very important factor in the emergence of the most permanent and regular behavior in humans. With this aspect it is a fundamental building structure of society and social life. Religiosity, covering a wide range of beliefs and practices, is generally considered to perform prayer, fast, give alms ..etc. by the public. Society considers these forms of worship as a manifestation of religious beliefs and feelings as practical behaviors. However; in democratic societies today individuals make a decision and reveal a behavior in the elections held to determine the power. A lot of research done on this subject shows that the political preferences and trends of voters are influenced by various factors. Having an important role in forming political identities, religion or religiosity is one of these factors as well. Therefore, in social and political content analysis where individual is at the center, in studies which influential factors in formation of individual's political behavior or shaping individual attitudes are analyzed in, it is not possible to make a proper assessment without taking into account religion and religiosity, a perception of religion at different levels. In this context, the basic question in our thesis is whether worship dimension of religiosity affects the voter preference or not and if it does; what extend is this effect? After a short theoretical introduction, a comprehensive survey has been planned in order to search for the answer to this question. In the application part of the study, by testing the hypotheses, it is tried to be reached consistent and generalizable results regarding the relationship between worship dimension of religiosity and voters' preferences. At the end of research, religiosity has been shown to have a direct influence on voter preference, and it has been reached the conclusion that there is a meaningful relationship between worship dimension and political attitudes and preferences of the individual.