Türk düşünce tarihinde Nuri Pakdil ve modernleşme anlayışı
Nuri Pakdil and perception of modernization in Turkish intellectual history
- Tez No: 391727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜN AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Yabancılaşma, Çağdaşlaşma, Modernizm, Doğu, Batı, Sükût, Westernization, Alienization, Modernization, Modernism, East, West, Silence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmamızdaki asıl amacımız, Nuri Pakdil'in“batılılaşma”/“yabancılaşma”kavramlarını ele alışındaki özgün yaklaşımını incelemektir. Ayrıca batılılaşma/yabancılaşma problemine getirdiği çözüm önerilerini tartışmaya açmaktır. Tezin kapsamını Nuri Pakdil hakkında yazılan eserler ve literatür oluşturduğu gibi düşünürün modernleşme anlayışı, edebi şahsiyeti, Edebiyat dergisi yılları ve sükût dönemi oluşturmaktadır. Nuri Pakdil'in modernleşme düşüncesinin temel kavramları, dayandığı fikri argümanlar çalışmamızın yöntemini belirlemektedir. Bu çerçevede yöntemimizde rasyonellik, kapsamlılık ve nesnellik hareket noktaları olacaktır. Çalışmamız neticesinde vardığım sonuçlar şunlardır: - Nuri Pakdil, Türk düşünce ve edebiyat tarihinde özgün duruş ve söyleyişiyle önemli bir ufuk adamı olduğunu göstermektedir. - Pakdil'in sıradışı bir eylemle başlattığı sükût dönemi çok merak edilmiş ve tartışılmıştır. Nuri Pakdil, bu dönemini bir 'susma' olarak görmemiş ve başka bir şekilde dile getiriş olarak ifadelendirmiştir. - Pakdil'in modernleşme hakkında yaptığı okuma alışagelmiş klişelere bağlı değildir. Pakdil, batılılaşma ile olan hesaplaşmasını estetik ve çözüm üretici yoldan yapmayı başarmış ve Batı sömürgesi etkisi altında kalmış tüm halklar için bir ideal ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the authentic approach of Nuri Pakdil in his dealing with the concept of“westernization”/“alienization”as well as to come up for discussion of his suggestions of settlement of the problem of westernization/alienization. The scope of the thesis is composed of the literature on Nuri Pakdil and his conception of modernization, his literary personality, his years of Journal of Literature and the period of silence. Basic concepts of the idea of modernization of Nuri Pakdil and the intellectual arguments he relies on give form to the method of our study. In this framework, rationality, comprehensiveness and objectivity will serve as starting points in our method. Our conclusions in the study include the followings: - Nuri Pakdil proved to be a remarkable man of horizon with his authentic position and way of speaking in Turkish intellectual and litarary history. - The period of silence which Pakdil started with an unusual action was highly wondered and discussed. Nuri Pakdil did not consider this period as“not speaking”, but as another way of expression. - The reading of Pakdil on modernization does not rely on the usual clishes. Pakdil managed to conduct his payoff with westernization in the most aesthetic and solution-creative manner possible, and put forward an ideal that is quite possible for all peoples under the influence of western colonialism.