Çoklu bağlantı olgusunun bilgi toplumu oluşturmadaki rolü:Ülkeler arasında verimlilik esaslı bir karşılaştırma
Impact of hyperconnectivity in the creation of knowledge management
  1. Tez No: 391845
  2. Yazar: ÇETİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu bağlantı (Hyperconnectivity), Bilgi Toplumu, Teknoloji, Hyperconnectivity, Information Society, ICT, Technology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İletişim teknolojileri ve geniş bant hizmetlerindeki hızlı gelişmeler, kişisel, sosyal ve iş yaşantımızda yepyeni gelişmelere yol açmıştır. E-posta, sms ve internet üzerinden yapılan görüntülü görüşmeler (VoIP), e-ticaret ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen paylaşımlar, mobil ortamlara taşınarak bambaşka bir bilgi toplumu oluşturma yönünde önemli gelişmelere sebep olmuştur. Bu gelişmeler, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından kritik öneme sahipken, rekabetçi ve yenilikçi çok çeşitli hizmetleri sunabilmek adına da fırsatlar yaratmaktadır. Serbestleşme sürecini tamamlayan birçok ülkede, iletişim sektörüne yapılan yatırımlar artmakta, yenilikçilik ve rekabet teşvik edilmektedir. Tüm bu gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan“Çoklu Bağlantı”(Hyperconnectivity) olgusunun bilgi toplumu oluşturmadaki rolü, çağımızda üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biridir. Bir ülkenin bilişim teknolojilerini ne kadar yoğun bir biçimde kullandığını, bilişim teknolojilerinin bilgi toplumu oluşumuna katkısını ölçmek ve bu dönüşümü ülkelerin ne derece verimli bir biçimde gerçekleştirdiklerini karşılaştırmalı bir şekilde saptamak, bu çalışmanın başlıca amacıdır. Bu maksatla bir Veri Zarflama Analizi (VZA) modeli geliştirilecektir. Ülkelerin çoklu bağlantı olgusunu ölçebilmek için Şebekeye Hazırlılık Endeksi (NRI) ve bilgi toplumu yaratma yolundaki gelişmeleri saptayabilmek için Küresel Rekabet Endeksi (GCI), Bilgi Ekonomisi Endeksi (KEI), İnsan Kaynağı Endeksi (HCI) ve Küreselleşme Endeksi (KOF) endeksleri kullanılacaktır. Ortaya çıkan bulgular, tartışmaya açılacaktır.
Özet (Çeviri)
Fast improvements in communication technologies and broadband services gave way to new developments in personal, social and business spheres of our lives. The sharings via e-mails, sms and video conferences in the internet (VoIP), e-commerce and social-media channels have transferred to mobile technologies by giving way to the creation of a different information society. Not only these improvements have crucial importance for the social and economic development, but also they create opportunities to supply competitive and innovative services. In many countries that have already completed their liberalization processes, entrepreneurships in communication sector is increasing and innovation and competitiveness are encouraged. The role of hyperconnectivity, as a phenomenon appeared as a result of all these developments, in creation of an information society is one of the most important subjects to be analyzed in our age. The main objective of this study is to discuss how intensively the information technologies applied for the creation of an information society, in other words, to consider the level of contribution of the information technologies for the information society; and also to comperatively analyze how efficiently the countries achieved this transformation. The model of Data Envelopment Analysis (DEA) will be applied for this aim. Network Readiness Index will be used in order to evaluate the hyperconnectivity phenomenon. On the other hand, in order to analyze the developments on the way of the creation of an information society, Global Competitiveness Index, Global Innovation Index, Knowledge Economy Index, Human Capital Index and Index of Globalization will be applied in this study. Afterwards, the findings will be discussed accordingly.