Plastik enjeksiyon kalıplarında PVC (polivinil klorür) ve PC (polikarbonat) için en uygun kalıp çeliği seçimi
The selection of the most suitable mold steel for PVC (polyvinylchloride) and PC (polycarbonate) in plastic injection molds
- Tez No: 391977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN VELİ DÖNDÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimer, çelik, sertlik, çekme dayanımı, viskozite, yoğunluk. 2015, 51 sayfa, Polymer, steel, hardness, tensile strench, viscosity, density 2015, 51 pages
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Her geçen gün, plastiklerin insanoğlunun yaşamındaki kullanım alanının daha da artmasıyla, plastik sektörü gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Artan talep ve rekabet ortamından dolayı plastik teknolojisi gelişmeye hızla devam etmektedir. Ülkemiz de, sektördeki konumunu koruyarak daha da büyümek için plastik teknolojisi üzerindeki çalışmalar hızla devam etmektedir. Yapılan bu çalışmalarda takviyeli plastikler, ısı, sıcaklık, basınç gibi değişkenler üzerinde çalışmaktadır. Ancak kalıp çeliği seçimine dair yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu tez çalışmasında PVC (Polivinil Klorür) ve PC (Polikarbonat) polimerleri; AISI 420F paslanmaz plastik kalıp takım çeliği, AISI P20 plastik kalıp takım çeliği, AISI H11 sıcak iş takım çeliği ve AISI Ç1040 karbon çeliğinden yapılmış plastik enjeksiyon kalıplarına enjekte edilmiştir. Elde edilen ürünlerde sertlik, yoğunluk, çekme dayanımı ve anorganik dolgu yüzdesi (kül) deneyleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak yorumlandı ve en uygun kalıp çeliğine karar verildi. Ulaşılan sonuçlara göre kullanılan kalıp çeliklerinin PVC ve PC üzerinde dikkate değer değişimlere yol açmıştır. Özellikle sertlik ve çekme değerlerinde büyük farklar gözlenmektedir. Tez için kullanılan kalıp çelikleri arasında PVC için AISI 420F paslanmaz plastik kalıp takım çeliği, PC için ise AISI H11 sıcak iş takım çeliği en iyi sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
With each passing day, the use of plastics in the life of human beings with a further increase of the field, the plastics industry has evolved to the present day. Because of increased demand and competition, plastics technology continues to evolve rapidly. Work on the plastic technology to further grow while maintaining its position in the industry in our country are continuing. In these studies reinforced plastics, heat, temperature, pressure such variables has been working on. But studies on the choice of mold steels are negligibly small. In this thesis, PVC (Polyvinyl Chloride) and PC (Polycarbonate) polymers was injected into plastic injection molds which is made of AISI 420F stainless plastic mold tool steel, AISI P20 plastic mold tool steel, AISI H11 hot work tool steel and AISI 1040 carbon steel. Hardness, density, tensile strength and the percentage of inorganic fillers experiments were performed for the products obtained. The results obtained were interpreted by comparing and the selection of the most suitable mold steel was decided. According to the results of mold steel used on PVC and PC has led to remarkable changes. Especially large differences in hardness and tensile values are observed. AISI 420F stainless plastic mold tool steel for PVC, AISI H11 hot work tool steel for PC gave the best results, among of molds steels which used for thesis.