Polimerik kolon dolgu maddesi üretimi ve kromatografik olarak incelenmesi
Synthesis and characterization of polymeric column packed material
  1. Tez No: 392179
  2. Yazar: ARZU SİNEM SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ŞÖLENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: dispersiyon polimerizasyonu, poli(GDMA-GDGDA), poli(GMA), yüksek performanslı sıvı kromatografisi, HPLC, dispersion polymerization, poly(GDMA-GDGDA), poly(GMA), high performance liquid chramotography, HPLC
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, polimerik kolon dolgu maddesi üretilmesi ve kromatografik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle polimerin üretiminde kullanılmak üzere dispersiyon polimerizasyonu yöntemi ile poli (glisidil metakrilat) (poli(GMA)) çıkış lateksi üretilmiştir. Çıkış lateksi kullanılarak mikrosüspansiyon polimerizasyonu yöntemi ile monodispers yapıda poli(gliserol dimetilmetakrilat- Glycerol 1,3-diglycerolate diacrylate) poli(GDMA-GDGDA) polimerik partikülleri sentezlenmiştir. Polimerlerin fiziksel karakterizasyonu; optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (scanning electron microscope, SEM), yüzey alanı ve gözenek boyutu ölçüm cihazı (BET) ve lazer kırınım parçacık boyut analizi cihazı ile yapılmıştır. Monodispers poli(GDMA-GDGDA) polimerik partikülleri üzerinde click chemistry yöntemiyle sodyum azid bağlanmıştır. Daha sonra bu partiküllere propiolik asit ve propargil alkol ayrı ayrı bağlanarak üçlü azot halkalarına sahip poli(GDMA-GDGDA)- NaN3- propiolik asit ve poli(GDMA-GDGDA)- NaN3-propargil alkol olmak üzere 2 farklı yapı oluşturulmuştur. Elde edilen bu polimerik yapılar 4,6 x 150 mm boyutlarındaki paslanmaz çelikten imal edilmiş kolon içerisinde doldurularak yüksek performanslı sıvı kromatografisi (high performance liquid chramotography, HPLC) cihazında 214 nm'de UV dedektör ile polar analitler kullanılarak performansları test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is the synthesis and characterization of polymeric column packed materials. Primarily poly(glycydyl methacrylate) (poly(GMA)) output latex was synthesized by dispersion polymerization method for production of polymer. At the surface, poly(glycerol dimethylmethacrylate- glycerol 1,3-diglycerolate diacrylate) poly(GDMA-GDGDA) polymeric particles were synthesized with microsuspension polymerization method using that output latex. The physical caracterizations of polymers were made by scanning electron microscop (SEM), high performance liquid chramotography (HPLC), Surface Area and Pore Size Measuring Device (BET) and laser diffraction particle size analyzer. NaN3 was attached on the monodisperse poly(GDMA-GDGDA) polymeric particles by using click chemistry method. Then, propiolic acid and propargyl alcohol were attached separately on this poly(GDMA-GDGDA)- NaN3 particles. By this way, two different structures including triple nitrogen rings were obtained: poly(GDMA-GDGDA)NaN3-PropiolicAcid and poly(GDMA-GDGDA)NaN3- PropargylAlcohol. The obtained polymeric structures were analyzed using 4.6 x 150 mm sized stainless steel column, UV detector at 214 nm, including polar analyte by high performance liquid chramotography, HPLC.