Manyetik Lactarius salmonicolor biyokütlesi ile Reaktif Sarı 2 biyosorpsiyonunun istatistiksel tasarımı
Statistical design of Reactive Yellow 2b biosorption by magnetic Lactarius salmonicolor Biomass
- Tez No: 392178
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Boyarmadde, Manyetik biyosorbent, Reaktif Sarı 2, Yüzey Cevap Metodu, Box‒Behnken Dizaynı, Biosorption, Magnetic Biosorbent, Reactive Yellow 2, Dye, Response Surface Methodology (RSM), Box‒Behnken Design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir makrofungus türü olan Lactarius salmonicolor' dan elde edilen manyetik biyosorbent ile kesikli ve sürekli sistemde Reaktif Sarısı 2 boyarmaddesinin sulu ortamdan giderim koşulları incelenmiştir. Biyosorpsiyon için en uygun pH değeri ve biyosorbent miktarı Yüzey Cevap Metodu (Box-Behnken tasarımı) kullanılarak belirlenmiştir. Manyetik ve doğal biyosorbentin renk giderim potansiyeli kesikli ve sürekli akış sisteminde incelenmiştir. Yirmibeş döngü devam ettirilen biyosorpsiyon‒desorpsiyon çalışmalarında manyetik biyosorbentin % 77 civarında yüksek bir desorpsiyon verimine sahip olduğu kaydedilmiştir. Biyosorpsiyon denge verilerinin yalancı ikinci derece kinetik modeli ve Langmuir izoterm modeline uyduğu tespit edilmiştir. Langmuir izoterm modeline göre en yüksek tek tabakalı biyosorpsiyon kapasitesi 109,69 mg g‒1 olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan temodinamik verilerine göre biyosorpsiyon süreci endotermik olarak gerçekleşmektedir. Boyarmadde‒biyosorbent arasındaki olası etkileşimler zeta potansiyeli, FTIR, SEM ve EDX analizleriyle değerlendirilmiştir. Manyetik biyosorbentin manyetik özelliği VSM analizi ile incelenmiştir. Sonuç olarak boyarmadde kirliliğini gidermeye yönelik çevre dostu, etkili ve ekonomik bir biyosorbent sunumu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fungal biomass which is produced from Lactarius salmonicolor gained magnetic properties through the modification prosess and it was used for the removal of Reactive Yellow 2 from aqueous solution. The optimum conditions of pH value and biosorbent dosage for the biosorption of RY2 determined by using Response Surface Methodology (Box-Behnken design). Decolorization potential of magnetic and natural biosorbents were investigated both batch and dynamic flow biosorption conditions. Biosorption-desorption studies were continued 25 consecutive cycles indicated that magnetic biosorbent has high desorption yield, about 77%. The equilibrium biosorption data fit pseudo-second order kinetic and Langmuir isotherm model. According to Langmuir isotherm model the maximum monolayer biosorption capacity of magnetic biosorbent was calculated 109,69 mg g-1. The thermodynamics parameters of biosorption show that biosorption process has endothermic in nature. The possible dye-biosorbent interactions were evaluated by zeta potential, FTIR, SEM and EDX analyses. Magnetic property of the produced biyosorbent was investigated by VSM analysis. In general, an ecofriendly, efficient and economical biosorbent was provided for the removal of dye polution.