İşlenmeyen küçük parçalı arazilerin üretime kazandırılmasında üreticilerin örgütlenme yaklaşımları ve örgütlenme model önerisi: Erzincan ili örneği
Organization approaches of producers with respect to recovering non-cultivated split lands into production and organization model suggestion: Erzincan province case
  1. Tez No: 392412
  2. Yazar: ERDEM KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Boş arazi, Örgütlenme Modeli, Üretim, Wasteland, Organization Model, Production
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, tarım topraklarının yaklaşık 1/3'ü ekilmeyen Erzincan ilinin 9 merkez köyünü ve buradaki üreticileri kapsamaktadır. Herhangi bir şekilde atıl vaziyette bulanan veya küçük parçalı olan arazilerin, köy bazında veya birbirine sınır olan birkaç köyün arazisi bir araya getirilmek sureti ile bilinçli ve modern üretim yapılabilmesi için, üreticilerin yeni bir örgütlenme modeline bakış açıları ve düşüncelerinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzincan il müdürlüğü kayıtlarından elde edilen bilgilere göre, en fazla atıl arazisi olan 9 köy seçilerek gayeli örnekleme yapılarak seçilen 92 üretici ile yapılan anketler oluşturmuştur. İşletmeler arazi büyüklüğüne göre tabakalara ayrılmış ve örnek işletme sayıları Nayman yöntemine göre tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada üreticilerin, mevcut kooperatif, oda ve birlikler hakkında olumlu düşüncelere sahip olmadıkları, üreticilerin çoğunluğunun arazilerinin ihtilaflı, küçük ölçekli, çok hisseli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca maliyetlerin yüksek olması, yine ürünlerin değerinde pazarlanamaması, üreticilerin eğitimli ve donanımlı olmaması konularında da üreticilerin aynı fikirde oldukları tespit edilmiştir. Üreticilerin büyük çoğunluğunun, mülkiyet hakkı kendilerinde kalmak şartı ile küçük, dağınık, parçalı ve kullanılmayan arazilerin, kar amaçlı olmayan, sadece köprü vazifesi gören profesyonel bir çatı altında toplanmasına olumlu baktıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda üreticilerin % 78.33'nin arazilerin daha iyi ve profesyonel bir şekilde değerlendirilmesi amacı ile yeni bir örgüt modeli içinde yer almak istedikleri, %7,33'nün kararsız ve % 14,33 istemedikleri belirlenmiştir. Yine üreticilerin %55,12'nin örgütün kurulum aşamasında, %26,77'nin yönetime katılarak, %18,11'nin ise maddi olarak destek verecekleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes 9 center villages of Erzincan province, where 1/3 of the agricultural land is not cultivated, and the producers live in those areas. It was aimed to determine the approach and thoughts of producers towards a new organization model targeting conscious and modern production on agricultural areas by uniting idle and fragmented lands with several fields of villages or the other border villages's lands. Judgment sampling was done with surveyed 92 producers in 9 villages with the highest amount of idle land, selected based on the data from Erzincan Provincial Directorate of Ministry of Food Agriculture and Livestock. Enterprices were classified based their land size and the number of sample enterprices was determined according to Neyman method. It was determined that producers did not have positive thoughts against the current cooperatives, chambers and unions, and most of the producers' lands were disputed, small sized and jointly owned. Besides, it was detected that the producers have also the same idea over the issues of high production cost, low value in marketing, and being not well educated and equipped. A major part of the producers took a bright view of a model where their small, split and unused lands would be consolidated under a professional but non-profit organization, as long as they continue to own the properties. As a result of researches, 78.33% of the producers would be willing to be part of a new organization model so that their land is exploited in a more lucrative and professional manner, 7.33% was hesitant and 14.33% was opposed. It was also found that 55.12% of the producers agreed to help at establishment phase of the organization, and 26.77% by attending to administration, while 18.11% would give financial support.