Hidroelektrik santrallerde yöntem karşılaştırılmalı topraklama empedansı ölçümü: Örnek çalışma Kılavuzlu HES
The compared earth impedance measurement methods in hydroelectric power plants; Case study Kilavuzlu Dam and hydroelectric power plant
  1. Tez No: 392459
  2. Yazar: OSMAN ENSER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earth Grounding Measurement Methods, grounding system, Kılavuzlu Dam and HEPP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı; Hidroelektrik santrallerinde topraklama sisteminin projelendirilmesi, uygulanması ve doğru bir şekilde topraklama empedansının ölçülmesini amaçlamaktadır. Günümüzde iş güvenliği açısından olmazsa olmazlardan biri olan topraklama sisteminin periyodik bakım ve ölçümlerinin yapılması ve topraklama empedansının istenilen değerlere getirilmesi gerekmektedir. Yanlış ölçülen bir topraklama empedansı, iş güvenliği açısından telafisi mümkün olmayan zararlara ve can kayıplarına sebep olabilmektedir. Doğru projelendirilen bir topraklama sistemi, doğru tesis edilen bir topraklama sistemi ve doğru ölçülen bir topraklama sistemi, yeri geldiğinde büyük can ve mal kayıplarını önleyecektir. Projenin başından sistemli olarak tesis edilmesi gerekmektedir. Sonradan yapılacak eklemelerle sistem güvenliği sağlanamayacaktır. Bu çalışmamda, topraklamanın önemine değindim ve doğru bir topraklama ölçümünün nasıl yapılacağını uygulamaları ile gösterdim. Topraklama empedansı ölçümünde SELVAZ metodunun daha doğru bir tercih olacağını ve bizi doğru yönlendireceğini bu çalışmalar sonunda öğrendim. Anahtar Kelimeler : SELVAZ; Topraklama Ölçüm Metotları; topraklama Sistemi; Kılavuzlu Barajı ve HES
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is design, project and application of earthing system for hydroelectric power plants and it is aims to correctly measure the ground impedance of the system. Today; the periodic maintenance and making measurements of the earth system is the necessary of the essential terms of safety. The earth grounding system impedance must be brought to the desired value. Incorrect measured of earth grounding system impedance, the compensation terms of job security can lead to possible damage and no casualties. The true projected earth grounding system, an earth grounding system that is accurate and correct the measured earth grounding system impedance will prevent loss of life and property when appropriate. At the beginning of the project should be systematically facility. There will be no subsequent additions to system security. This is my work, I emphasized the importance of earth grounding system and I showed how to do it with the proper grounding measurement applications. Ground impedance measurement would be a more appropriate choice of method SELVAZ and learned to steer us toward the end of this work.