Turbomachinery health monitoring
  1. Tez No: 5422
  2. Yazar: RAFİQ MAHMOUD MALİHA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. O. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makina saflığı koruma, turbomakina sağlığı koruma, kestirimci bakım, ko ruyucu bakım, izgesel analiz ?vıı, Machine health monitoring, turbomachinery health monitoring, predictive maintenance, preventive maintenance, spectral analysis -v
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
TURBOMAK1NALARDA MAKINA SA?LI?I İZLEME MALÎHA, Rafiq Mahmoud Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. O.Cahit ERALP Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent E. PLATİN 178 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu tezin amacı bir turbomakinanm saflığını, titreşim ve basınç sinyallerini inceleyerek, izleyecek bir yöntem geliştirmektir. Titreşim ve basınç sinyallerinin irdelenmesi için bir bilgisayar paket programı hazırlanmıştır. Bu program en fazla iki kanal veriyi, çapraz ilişkileri inceleye bilmek için aynı anda sayısal hale getirmektedir. Konu ile ilgili deneysel çalışma çift emişli bir santrifüj pompa üzerinde yapılmış ve sonuçlar irdelen miştir. Bundan başka, daha önce alınmış deneysel verile re dayanarak, OYMAPINAR hidroelektrik santralının bir Francis türbini ile Irak-Türkiye petrol hattı, MİDYAT pompa istasyonundaki çift emisli santrifüj pompalardan bir tanesi incelenmiştir. -vi-Bütün bu örnekler hazxrlanan bilgisayar programının kullanıcıya bir tur bomak inada gelişen bozuklukların ön ceden teşhisinde faydalı olduğunu göstermektedir. Bu du rum ancak dikkatle tasarlanmış deneylerden alınacak ye terli titreşim ve basınç verileri ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
TURBOMACHINERY HEALTH MONITORING MALIHA, Rafiq Mahmoud Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. O. Cahit ERALP Go-Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Co-Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Bülent E. PLATİN 178 Pages, February 1989 ABSTRACT The aim of this study is to develop a procedure to monitor the healty of a turbomachine by analyzing vibration and pressure signals. A software package was developed to facilitate the analysis of the signals. The software is capable of digitizing up to a maximum of two channels of data simultaneously, hence permitting the cross signal analysis. Experimental work was carried out on a double suction centrifugal pump and the resultant data was analyzed. Two other case studies were also undertaken using previously taken data, namely; the OYMAPINAR hydroelectric power station's Francis turbine and one of ?IV-the double suction centrifugal pumps at the MİDYAT crude oil pumping station. In all of these case studies it has been demonstrated that the software would help the user to diagnose the developing faults and their trends in a turbomachine, provided that sufficient vibration and flow data is obtained from carefully designed experiments.