Doğu Anadolu meşesi (Quercus brantii) ve mazı meşesi (Quercus infectoria) yapraklarının silajlarına ilave edilen değişik meyve posalarının silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Leaves of brant's oak (Quercus brantii) and gall oak (Quercus infectoria) silage determining the effects of different fruit pulp silage quality
  1. Tez No: 392568
  2. Yazar: SAİT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL SARUHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Quercus brantii, Quercus infectoria, Silaj, Kalite, Laktik Asit, Ham Protein, ADF, NDF, Tanen, Brant's Oak, Gall Oak, Silage, Quality, Lactic Acid, Crude Protein, ADF, NDF, Tannin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, Doğu Anadolu Meşesi (Quercus brantii) ve Mazı Meşesi (Quercus infectoria) yapraklarının silajlarına ilave edilen değişik meyve posalarının silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Diyarbakır İli Eğil İlçesi ile Dicle İlçesi arasındaki ormanlık alanlarda Meşe ve Mazi yaprakları toplanarak silaj yapılmak üzere 5 litrelik plastik kaplara yerleştirilmiştir. Araştırmada 2 farklı ağaç (Doğu Anadolu Meşesi, Mazı Meşesi) yaprağı, 2 farklı meyve posası (elma, üzüm) 3 tekerrürlü kontrol grubu olacak şekilde 60 gün bekletilmiş ve silaj kalitesi değerlerine bakılmıştır. Silaj sonrasında fiziksel özelliklerine göre (renk, koku ve strüktür) ve kuru madde, ham yağ, ham protein, pH, ham kül ve organik madde, ADF, NDF, tanen değerleri ile makro ve mikro elementler gibi kimyasal özelliklerin analizleri yapılarak çalışma yürütülmüştür. Silajların fiziksel değerlendirme ve fleig puanlamasında gruplar arasında bir farklılık tespit edilmemiş ve her dört silajında iyi kalitede olduğu gözlenmiştir. KM değerleri açısından Quercus brantii+üzüm posası, Quercus brantii+elma posası, Quercus infectoria+elma posası, Quercus infectoria+üzüm posası silajlarında sırasıyla %55.31, 54.11, 53.40 ve 53.07 ortalama değerleri elde edilmiştir. pH değerleri açısından Mazı Meşesinde daha düşük pH değerleri olup Quercus infectoria+elma posasında 4.31, Quercus infectoria+üzüm posasında 4.42 ortalama pH değeri bulunmuştur. Quercus brantii+elma posası silajında 4.48 ve Quercus brantii+üzüm posası silajında pH değeri 4.61 olarak bulunmuştur. Ham protein açısından Mazı Meşesi ortalama değeri Doğu Anadolu Meşesi protein değerlerinden yüksektir. Quercus infectoria+üzüm posası %5 ilaveli uygulamada en yüksek değer (%6.38), Doğu Anadolu Meşesinde ise Quercus brantii+üzüm posası %5 ilaveli uygulamasında %6.46 bulunmuştur. Ham yağ, OM, KM, ADF, NDF, Na, Mg, Ca, Fe, Mn ve Cr miktarları açısından Doğu Anadolu Meşesi ortalama değerleri Mazı Meşesi ortalama değerlerinden yüksektir. HK, SKM, NYD, tanen, K, Ni, Cu, Se, Cd ve Pb açısından Mazı Meşesi ortalama değeri Doğu Anadolu Meşesi ortalama değerlerinden yüksektir. Sonuç olarak; Mazı Meşesinin pH, fleig puanı, HK, OM, HP, SKM, NYD, makro ve mikro elementleri içeriği bakımından Doğu Anadolu Meşesine oranla daha çok tercih edilebileceği bununla birlikte bu tür silajlarda pH, laktik asit, ADF, NDF, NYD, tanen, makro ve mikro elementleri bakımından istenilen düzeylerde olabilmesi açısından meyve posası olarak elmanın katılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aim to determine the effect of different fruit pulps which are added to silage of leaves of Brant's Oak and Gall Oak in the quality of silage. Leaves of gall oak and Brant's Oak which were collected in the forest located in Eğil and Dicle, district of Diyarbakır put in the 5-liter plastic boxes to make silage. In this research, two different trees' leaves, two different fruit pulp (apple and grape) were kept waiting as three replications control groups in 60 days and were evaluated quality of silage value. After making silage, it was focused on the physical (color, smell, structure) and chemical (mouisture, crude ash, organic matter, crude protein, ADF, NDF, pH, Fleigh's score and relative feed value) features. Also, with the value of tannin as macro and micro elements' chemical analysis. Differences between groups in physical evaluation of silage and fleigh score was not determined and each of four silage are good quality. In terms of dry matter value, in the silage of Quercus brantii+grape pulp, Quercus brantii+ apple pulp, Quercus infectoria+apple pulp and Quercus infectoria+grape pulp avarage values are respectively are 55.31%, 54.11%, 53.40% and 53.07%. pH value in Oak Gill is lower than Oak. Avarage pH value of Quercus infectoria+apple pulp is 4.31 and average pH value of Quercus infectoria+grape pulp is 4.42 . It is found that pH value in the silage of Quercus brantii+apple pulp is 4.48 and value in the silage of Quercus brantii+grape pulp is 4.61 . In terms of crude protein, the average value of Gall Oak is higher than Brant's Oak. The highest value of Quercus infectoria+grape pulp in 5% supplementary practice is 6.38%, the highest value of Quercus brantii+grape is 6.46%. With regards to quantity of ether extract, organic matter, dry matter, ADF, NDF, Na, Mg, Ca, Fe, Mn and Cr average value of Oak is higher than average value of Oak Gill. However, in terms of the quantity of crude ash, DDM, RFV, tannin, K, Ni, Cu, Se, Cd and Pb average value of gall oak is higher than average value of Brant's Oak. Consequently, Gall oak is more preferable than Brant's oak in terms of its pH, fleig point, crude ash, organic matter, crude protein, DDM, RFV, macro and micro element contents. Besides all these, it is reached the conclusion that apple as a fruit pulp can be added in these type of silages so as to be at the desired levels in terms of pH, lactic acid, ADF, NDF, RFV, tannin, macro and micro elements.