Kıbrıs-Karpaz Yarımadası'nın vejetasyonunun bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi yönünden araştırılması
An ecological and phytosociological investigation on the vegetation of Karpaz Peninsula (Cyprus)
  1. Tez No: 392703
  2. Yazar: FATOŞ ŞEKERCİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN KETENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki ekolojisi, sintaksonomi, Doğu Akdeniz, Karpaz, Kıbrıs, Plantecology, syntaxonomy, East Mediterranean, Karpas, Cyprus
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Kıbrıs Adası'nın kuzey doğusunda uzanan Karpaz Yarımadası'nın vejetasyonu araştırılmıştır. Akdeniz ve Doğu Akdeniz elementi türlerin yüksek oranda bulunduğu alan az yağışlı-ılıman Akdeniz iklimi ve az yağışlı –sıcak Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Araştırma alanında 420 adet bitki taksonu tespit edilmiştir. Alandaki hakim vejetasyon tipi orman, maki ve kumul formasyonlarıdır. Braun-Blanquet metoduna göre alanda 6 bitki birliği ile 6 alt birlik ve 1 bitki grubu belirlenmiştir. Cupresso sempervirenti-Pinetum birliği ve teucrietosum canescensi, micromerietosum nervosae, piptatheretosum thomasii, convolvuletosum oleifoliae alt birlikleri bilim dünyası için yenidir. Birlik ve alt birliklerin bağlı olduğu birimler aşağıdaki gibidir: Sınıf: Quercetea ilicis Braun-Blanq. in Braun-Blanq., Roussine & Nègre 1952 Ordo: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas Mart. 1975 Alyans: Ceratonio-Rhamnion oleoidis Barbero et Quezel 1979 Birlik: Cupresso sempervirenti-Pinetum ass. nova Birlik: Ephedro campylopodae-Juniperetum lyciae Barbero et Quezel 1979 Alt birlik: teucrietosum canescensi subass. nova Alt birlik: micromerietosum nervosae subass. nova Alt birlik: piptatheretosum thomasii subass. nova Alt birlik: convolvuletosum oleifoliae subass. nova Birlik: Rubio tenuis-Pistacietum lentisci Gehu, Costa, Uslu 1990 Sınıf: Crithmo- Staticetea Br.-Bl. 1947 Ordo: Crithmo-Staticetalia Mol. 1934 Alyans: Crithmo-Staticion Mol. 1934 Birlik: Frankenio hirsutae-Limonietum cypriani Gehu, Costa, Uslu 1990 Sınıf: Ammophiletea arundinaceae (Br.- Bl. 1952) Géhu 1988 Ordo: Ammophiletalia arundinaceae Br.- Bl. (1931) 1933 em. Géhu 1988 Alyans: Euphorbio-Ammophilion arundinaceae J.- M. Géhu 1987 Alt alyans: Sporobolo-Elymenion farcti J.- M. Géhu 1987 Birlik: Eryngio maritimi-Elymetum farcti Géhu 1987 Alt birlik: medicaginetosum marinae Géhu 1987 Alt birlik: alhagietosum graecorum Géhu vd. 1990 -Cyperus capitatus bitki grubu Sınıf: Cisto-Micromerietea julianae Oberd. 1954 Ordo: Poterietalia spinosi-intermediae Zohari et Orshan 1966 Alyans: Sarcopoterio spinosi-Genistion sphacelatae Costa et al. 1984 Birlik: Teucrio micropodioidis- Sarcopoterietum spinosi Géhu 1987
Özet (Çeviri)
In the study Karpaz Peninsula vegetation, extending north-east of the Cyprus that located in the Eastern Mediterranean Region were investigated. The study areawhich has a floristic structure composed of a high rate of mediterranean and east meditterranean species is under the influences of mediterranean climate with low rainy temperate and low rainy- warm types. In the study area 420 plant taxa were determinated. Dominant vegetation type is forest, maqui and coastal formation. The vegetation of the area was studied according to Braun-Blanquet approach and classified into 6 associations, 6 subassociations and 1 plant group were determined. Cupresso sempervirenti-Pinetum association and teucrietosum canescensi, micromerietosum nervosae, piptatheretosum thomasii, convolvuletosum oleifoliae subassociations are new for science. Associations and their higher units are as follows: Class: Quercetea ilicis Braun-Blanq. in Braun-Blanq., Roussine & Nègre 1952 Order: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas Mart. 1975 Alliance: Ceratonio-Rhamnion oleoidis Barbero et Quezel 1979 Association: Cupresso sempervirenti-Pinetum ass. nova Association: Ephedro campylopodae-Juniperetum lyciae Barbero et Quezel 1979 Subassociation: teucrietosum canescensi subass. nova Subassociation: micromerietosum nervosae subass. nova Subassociation: piptatheretosum thomasii subass. nova Subassociation: convolvuletosum oleifoliae subass. nova Association: Rubio tenuis-Pistacietum lentisci Gehu, Costa, Uslu 1990 Class: Crithmo- Staticetea Br.-Bl. 1947 Order: Crithmo-Staticetalia Mol. 1934 Alliance: Crithmo-Staticion Mol. 1934 Association: Frankenio hirsutae-Limonietum cypriani Gehu, Costa, Uslu 1990 Class: Ammophiletea arundinaceae (Br.- Bl. 1952) Géhu 1988 Order: Ammophiletalia arundinaceae Br.- Bl. (1931) 1933 em. Géhu 1988 Alliance: Euphorbio-Ammophilion arundinaceae J.- M. Géhu 1987 Suballiance: Sporobolo-Elymenion farcti J.- M. Géhu 1987 Association: Eryngio maritimi-Elymetum farcti Géhu 1987 Subassociation: medicaginetosum marinae Géhu 1987 Subassociation: alhagietosum graecorum Géhu vd. 1990 -Cyperus capitatus plant group Class: Cisto-Micromerietea julianae Oberd. 1954 Order: Poterietalia spinosi-intermediae Zohari et Orshan 1966 Alliance: Sarcopoterio spinosi-Genistion sphacelatae Costa et al. 1984 Association: Teucrio micropodioidis- Sarcopoterietum spinosi Géhu 1987