Endüstriyel iç mekanların yeniden tasarım ilkeleri ve kullanım koşulları
The renovation of industrial heritages and their principles and using circumstances
- Tez No: 392850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DEVRİM IŞIKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri mirası, sanayi, yeniden işlevlendirme, Industrial heritage, industrial, redesign
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan sosyo – ekonomik değişimlerin ardından Avrupa'da başlayıp dünyaya yayılan dönüşüm projeleri yapıların işlevini kaybetmesi, alanların terk edilmesi, bilinçsiz onarımlar veya uygun olmayan işlevlere maruz kalabilmektedirler. Sanayi yapıları, sosyal, kültürel, tarihi özellikleriyle Endüstri Miras kapsamında olan bu yapıların yeniden işlevlenlendirilerek özgün kimliklerini koruyup kentlere kazandırılması ve gelecek nesillere görsel ve deneysel olarak doğru aktarılması önem taşımaktadır. Bu amaç kapsamında, korumaya değer endüstriyel yapıların yeniden işlevlendirme sırasında yapılara uygulanacak olan müdahaleler dikkatle ele alınması gerekmektedir. Tez kapsamında, Cibali Tütün Fabrikası - Kadir Has Üniversitesi, Hasköy Tersanesi-Rahmi Koç Sanayi Müzesi, DDB Tuz Ambarı proje örnekleri incelenip analiz edilmiş elde edilen veriler doğrultusunda dönüşüm modeli geçerli politikalarla planlama ilkeleri tespit edilip Endüstriyel Miras kapsamında iç mekanlar uyum, zıtlık, yansıma, kaybolma, yok olma gibi kavramlar üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea of conversion projects spread with the socio-economic change in Europe to all around the world. Currently, the structure of the buildings is abandoned by the people such as the act of improper renovation or careless reparation. Because, the industrial structures are our heritage, it is vital to protect those structure's identities and make them re-functional in order to transfer the heritage. With the scope of this purpose, it is necessary to preserve those, valuable industrial structures during re-designing process in order to protect the whole architecture. In this thesis, the Cibali Tobacco Factory-Kadir Has University, Haskoy shipyard- Rahmi Koc Industry Museum, DDB Salt Warehouse project samples has been obtained, reviewed, analyzed. The industrial heritage interior has been evaluated through notions such as, extinction, disappearances, reflection, contrast and harmony.