Kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde sosyal medya kullanımı: Sakarya Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
Utilization of social media within the framework of the teory of 'uses and satisfactions' : A research on the students at University of Sakarya
  1. Tez No: 393129
  2. Yazar: SEVAL ÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kullanımlar ve Doyumlar, Motivasyon
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sakarya Üniversitesi evreninde öğrencilerin sosyal medya kullanım motivasyonlarını kullanımlar doyumlar kuramı çerçevesinde belirlemeyi amaçlayan bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, iletişim ve kitle iletişim kavramları genel olarak incelenmiş daha sonra geleneksel kitle iletişim araçları ve yeni iletişim teknolojileri olarak ele aldığımız sosyal medya ortamları üzerinde durulmuş, çeşitli özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, kuramsal çerçeveyi oluşturan kullanımlar ve doyumlar kuramı tarama yöntemi kullanılarak anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü olan uygulama bölümünde, nicel veri toplama tekniklerinden olan anket yöntemi, Sakarya Üniversitesi evrenini temsil eden 550 kişi üzerinde uygulanmıştır. 550 kişiden elde edilen veriler, spss programına girilerek çeşitli betimsel istatistikler yapılmıştır. Bulgular ve yorum başlığı altında, yapılan analizler sonucunda ulaşılan veriler ve yorumları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study ,aiming at identifying the motivation of Sakarya University students for using social media under the framework of use-satisfaction theory,consists of three chapters. In the first chapter the concepts of communication and mass media are analysed generally .After that traditional mass media and new communication Technologies are emphasized and various qualitiea of them are mentioned. In the second chapter , the usages and satisfactions that generate theoretical framework are expressed by using capturing method.In the application chapter which is also the third and the last chapter of the study ,the survey ,one of the ways of obtaining quantitive information, was conducted on 550 people representing Sakarya University field under survey.The information gained from those people was put into SPSS and analysed with description method.The comments The information gained as a result of analysis and are explained under the section of diagnosis and comments. Key Words : Social media, usage and satisfactions , motivation