Ortaokulların sosyal beceri kazandırma yeterliliği
The competency of the secondary schools in providing social skills
- Tez No: 393221
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, sosyal beceri, öğrenci, sosyal etkinlik, sosyal yeterlilik, Secondary school, Social skill, Student, Social Activity, Social Competency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma Ortaokulların sosyal beceri kazandırmada yeterliliğini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında, İstanbul ili Kartal ve Maltepe ilçesindeki ortaokullarda okuyan,7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Evren içerisinde bulunan 558 öğrenci uygulamaya alınmıştır.Araştırma verileri sosyal beceri anketi ile toplanmıştır. Anketle elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Anketin birinci ve ikinci bölümünde bulunan verilerin frekansı ve yüzde dağılımı alınmış, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri bulunmuştur. Anketin ikinci bölümündeki sorularla, birinci bölümündeki verilerin ilişkisini incelemek için t testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; okul türüne, sınıf düzeyine, okuldaki sosyal etkinliklere, okulun sosyal aktivitelerde aldığı ödüllere ve derslerdeki sosyal becerileri geliştirecek etkinliklere göre elde edilen bulgularla, öğrencilerin sosyal beceri düzeyleri arasında bir farklılık bulunmamıştır. Sosyal beceri kazandırılan ders tercihinde, dil dersini ilk sıralarda tercih edenlerin son sırada tercih edenlere göre, bedensel dersi son sıralarda tercih edenlerin ilk sırada tercih edenlere göre sosyal beceri düzeyi yüksek bulunmuştur. Ayrıca kız öğrencilerin sosyal beceri düzeyi erkek öğrencilere göre yüksektir. Anket sorularının bazıları ile değişkenler arasında anlamlı ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was done to analyze“ The Competency of the Secondary Schools in Providing Social Skills”.The seventh and eighth grades students of the secondary schools of Kartal and Maltepe Towns of İstanbul City, in 2014-2015 education period consist of the scope of this research.The research was applied om five hundred and fifty eight students within the scope.Research data was collected through a social skills survey.Data which was obtained by the survey was analysed with the SPSS package software.Frequency and percentage distribution of the data in the first and second parts of the survey were taken;and their arithmetic mean and standard deviation values were found.The“t test”and“the one sided variance analyze”were done to analyze the relations between the questions in the second part of the survey and the data in the first part. As a result of research;in the findings which were obtained from the school types,class levels,social skills in subjects,no differences were found among the social skill levels of the students.Concerning the selection of the lessons in which social skills are provided,it has been found that the social skill levels are higher for the persons who prefer the language lesson as the first cholce compared to the ones preferring them in the lower ranks and for the persons who choose physical education lessons in the lower ranks compared to the ones preferring them as the first cholce.Moreover,social skill levels of the female students are higher compared to the male students.Significant relations have been seen between the veriables and some of the survey questions.