Ortaokul 4. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımda fiilimsileri kullanma becerileri üzerine bir değerlenmdirme
An evaluation on the 4th grade secondary school students' skill of the use of verbals in written expression
  1. Tez No: 360701
  2. Yazar: ARZU ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri, fiilimsi, kazanım, yazılı anlatım, program, ilköğretim, ilkokul, ortaokul, dilbilgisi, Skill, verbal, acquisiton, secondary school and written expression
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma 2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı'nın öğrencilere fiilimsileri kullanma becerisi kazandırma konusundaki yeterlilik düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır.“2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı öğrencilere fiilimsi kullanma becerisi kazandırma konusunda yeterli midir?”sorusu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Ayrıca fiilimsi kullanma becerisinin öğrencilerin cinsiyetine, SBS puanına, toplamda kullandığı fiil sayısına, Türkçe not ortalamasına, ağırlıklı genel not ortalamasına, öğrencilerin toplamda okuduğu kitap sayısına, kurulan toplam cümle sayısına ve yazılı anlatım türüne göre değişiklik gösterip göstermediği sorularına da cevap aranmıştır. Bu soruya cevap bulabilmek için, çalışmanın evrenini oluşturan Ankara İli Çamlıdere İlçesine bağlı Merkez Atatürk Ortaokulunda eğitim görmekte olan ortaokul dördüncü sınıf öğrencilerine anı, deneme, gezi yazısı ve öykü türlerinin, özellikleri öğrencilere hatırlatılarak, belirlenmiş konular doğrultusunda ödevlendirmeler yapılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler ışığında değerlendirmelere gidilmiştir. Araştırma örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, Ankara İli Çamlıdere ilçesinde öğrenim görmekte olan ortaokul dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda 2005 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı'nın, yazılı anlatımda fiilimsileri doğru ve yeterli düzeyde kullanma becerisi kazandırma konusunda, yetersiz olduğu görülmüştür. Fiilimsileri kazandırma konusunda kız öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık vardır. Ayrıca SBS puanı yüksek olan, toplamda kullanılan fiil sayısı fazla olan, Türkçe not ortalaması yüksek olan, akademik başarısı yüksek olan, kurduğu toplam cümle sayısı fazla olan ve kullandığı sözcük sayısı fazla olan öğrencilerin, fiilimsileri kullanma becerisi yönünden daha yeterli oldukları söylenebilir. Bu sonuçtan hareketle, Türkçe ders kitaplarında yer alan fiilimsileri etkili ve doğru kullanma becerisi kazandırmaya yönelik etkinlik ve uygulamaların, dil bilgisi konularına ayrılan sürenin artırılması düşünülebilir. Fiilimsi konusunun programa yerleştirilmesinde ve kazanımların belirlenmesinde öğrencinin sözlü ve yazılı anlatımda güncel ihtiyaçların dikkate alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to identify the proficiency level about the students' use of verbals upskilled by the 2005 Secondary School Teaching Program. The question 'Is the 2005 Secondary School Teaching Program adequate in upskilling the students with the use of verbals?' forms the basis of the study. It also seeks answers to whether the skill of using verbals varies by the students' gender, SBS grade, total number of the verbs used, grade-point average of the Turkish subject, cumulative irade point average, total number of books read, total number of sentences formed and the type of written expression. In order to find answer to this question, 4th grade students who are studying at the Merkez Atatürk Secondary School in Çamlıdere town of the province Ankara forming the population of the study, were given assignments in line with the designated topics, the genres of memoir, trial, travel writing, and narrative being reminded with their characteristics. Later on, evaluations were made in the light of data obtained. 4th grade students who studied at the Merkez Atatürk Secondary School in the 2012-2013 school year in Çamlıdere town of the province Ankara forms the study sample. The study results showed that 2005 Secondary School Turkish Teaching Program was not adequate to help the students acquire the verbals. A meaningful difference exists in the acquisiton of verbals on behalf of female students. Furthermore, students who have a high SBS grade, use more verbs in total, have a high Turkish subject grade and academic success, form more sentences and words in total turned out to be more proficient in terms of the skill to use the verbal. Taking this result into consideration, the fact that activities on verbals that exist in course books should be in a convenient level for practice and grammar points should not only be taught in theory but also given in such a way to equip the students with the skill to use them in written expression will be a benefit for the students