Kültürel bir değer olarak müzik ve müziğin mitoloji ile olan ilişkisi: Amon Amarth grubuna göstergebilimsel bir yaklaşım
Music as a cultural value and connection between music and mythology:A semiological approach to Amon Amarth
- Tez No: 393272
- Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR PÖSTEKİ, PROF. DR. MELİHA NURDAN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Radyo-Televizyon, Folklore, Music, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Müzik, Mitoloji, Göstergebilim, İskandinav Mitolojisi, Amon Amarth, Culture, Music, Mythology, Semiotics, Norse Mythology, Amon Amarth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tez çalışmasında, kadim anlatı türlerinden olan“müzik”ve“mitoloji”arasındaki ilişkinin güncel bir örnek üzerinden incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında, çalışmanın birinci bölümünde kültürel bir değer olarak“müzik”konusu ele alınmaktadır. Müziğin doğası, işlevleri ve müziğin tarihsel gelişimi incelenmektedir. Böylelikle müziğin Antik Yunan Dönemi'nden günümüze dek süren serüveni ve müziğin farklı dönemler içinde geçirdiği değişim ortaya çıkarılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde“mitoloji”konusu ele alınmaktadır. Bu bağlamda mitolojinin içeriği, işlevleri, köken teorileri ve türleri üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Çalışmanın sınırlılıklarından olan İskandinav Mitolojisi, kaynakları ve kapsamı bakımından incelenmektedir. Daha sonra, bir önceki bölümde ayrıntılı olarak incelenen“müzik”ile“mitoloji”arasındaki ilişki sorgulanmaktadır. Bu sorgulamanın sonunda İskandinav Mitolojisi'nin günümüzün edebiyat, sinema, televizyon ve müzik dünyasındaki yeniden üretimleri üzerine örnekler verilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, mitolojinin günümüz müziği ile olan ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla, İskandinav Mitolojisi'nin metal müzik üzerindeki yansıları incelenmektedir. Bu inceleme, çalışmanın sınırlılıklarını oluşturan İskandinav Mitolojisi ile günümüz metal müzik gruplarından olan Amon Amarth'ı kapsamaktadır. Uygulama bölümünde, İsveçli metal müzik grubu Amon Amarth'ın şu ana dek yayınlamış olduğu dokuz albüm, göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Bu çözümlemenin amacı, Amon Amarth'ın albüm görsellerindeki İskandinav mitolojisi imgelerini tespit etmek ve yorumlamaktadır. Aynı bölümde Amon Amarth'ın sahip olduğu albüm başlıkları, şarkı sözleri ve sahne şovları örnekleriyle çözümlemenin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca yapılan incelemeler 03.08.2014 tarihinde, İstanbul'da Amon Amarth grubunun vokalisti Johan Hegg ile yapılan görüşme ile desteklenmektedir. Yapılan çalışma sonucunda müzik ile mitoloji arasında sıkı bir ilişkinin olduğu gözlemlenmiştir. Müzik ve mitoloji, değişken yapılarıyla günümüzde varlığını sürdürmektedir. Günümüzde mitolojiden en çok yararlanan ve onu kendi müziği için kullanan müzik türü, metal müziktir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relation between“music”and“mythology”through nowadays music band, which are kinds of ancient narratives. Within the context of this purpose,“music”is to be discussed in the first chapter of this study as a cultural value. The nature of music, its functions and the historical development of music are to be examined. Thus, the adventure of music lasted from Ancient Greece to modern-day and the changes within different periods are to be revealed. In the second chapter, the“mythology”subject is discussed. In this context, researches are made on the content of mythology, its functions, origin theories and types. Norse Mythology, which is one of the limitednesses of the study, are examined in terms of its sources and scope. Then, the relation between“music”and“mythology”is questioned. As a result of this questioning, examples are given on the reproductions of Norse Mythology in today's literature, cinema, television and music. In the third chapter of the study, in an attempt to reveal the relation between mythology and today's music, reflections of Norse Mythology on metal music are examined. This examination contains Norse mythology, which forms the limitednesses of this study, and Amon Amarth, a contemporary metal band. In the application chapter, nine albums, released by Swedish death metal band Amon Amarth, are examined by semiological anaylsis technique. In the same chapter, sustentation of analysis is aimed through album titles, lyrics and examples of stage shows of Amon Amarth. Also, the major question is supported by an interview made in Istanbul, in 03.08.2014, with the vocalist Johan Hegg of Amon Amarth. As a result of this study, it is observed that there is a strong relation between music and mythology. Music and mythology maintain their existence with their changeable structures. Today, the genre which fed on most from mythology and uses it for its own music is metal music.