Türkiye - Irak Kürt Bölgesel yönetimi ilişkileri 2005 - 2013
Turkey - Kurdistan regional government relations 2005 - 2013
- Tez No: 393289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Komşularla Sıfır Sorun, Kazan - Kazan”Stratejisi, Ekonomik İşbirliği, Kurdistan Regional Government, Peace With The Neighbour Countries, Win - Win”Strategy, Economic Cooperation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türk dış politikasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 2000'li yıllara kadar geçen sürede Realist dış politikayı benimsenmiş ve Batıcılık - Statükoculuk ekseninde bir yol izlenmiştir. Özellikle 3 Kasım 2002 genel seçimleriyle iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Hükümeti sonrası Türk dış politikasında Statükoculuk ve içe kapanıklık dönemi sona ermiştir. İdealizm temelli Proaktif bir dış politika benimsenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Irak'ı işgalinin ardından Irak'ta 2005 yılında değişen anayasa ile yeni bir yönetim biçimi olarak federal devlet yapısı benimsenmiştir. 1 Mart Tezkeresi nedeniyle bölgeye müdahale edemeyen Türkiye özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne karşı milliyetçi tutumunu değiştirmek zorunda kalmış ve“Komşularla Sıfır Sorun”ideali kapsamında“Kazan - Kazan”stratejisini uygulamaya başlamıştır. Bu tezdeki amaç Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin, ABD'nin 2003 yılı Irak işgalinden 2013 yılına kadar Türkiye'ye bakış açısı ve Türkiye'nin Kuzey Irak Kürtleri'ne olan yaklaşımındaki değişikliklerin, bölge ile olan ilişkilerini açıklamak ve bu ilişkilerin Türkiye - Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi açısından önemini belirtmektir.“Türkiye'nin Dış Politikasının Parametreleri”nin yer aldığı birinci bölümüyle birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile olan ilişkiler“Gergin Dönem”,“Yumuşama Dönemi”ve“Zirve Dönem”olarak 4 ana bölümde işlenecektir. Irak Hükümeti - Türkiye - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında değişkenlik gösteren ilişkiler de ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkish foreign policy, from the foundation of Turkish Republic to 2000's, Turkey has adopted Realist foreign policy and followed a“Westernism”and“Status quo”way. Especially, after Justice and Development Party Government which came into power on 3rd November, 2002 elections, the period of status quo and introversion was over. Instead, a Proactive foreign policy which is based on Idealism, has been adopted. After the invasion of Iraq by United States of America (USA), a federal state structure was adopted in the country as a new regime in 2005. Turkey, because of March 1th Memorandum, couldn't interfere the region and had to change its nationalist attitude against Kurdistan Regional Government. So Turkey started to adopt“Win - Win”strategy with the idea of“Peace With The Neighbour Countries”. The aim of this thesis is to explain Kurdistan Regional Government's perspective to Turkey from 2003 Iraq invasion by USA to 2013, Turkey's changing attitude to North Iraqi Kurds, the relations with the region and importance of these relations between Turkey - Iraq and Kurdistan Regional Government. With the first chapter including Turkey's foreign policy parameters, the relations with Kurdistan Regional Government will be analysed in 4 main chapters called“State of Tension”,“Moderation”,“Summitry Period”. Also, the changeable relations among Iraq Government - Turkey - Kurdistan Regional Government will be talked over.