İşletmelerin lojistik hizmetlerdeki dış kaynak kullanımının rekabet avantajına etkisi
The effect of outsourcing in logistics services for the businesses to the competitive advantage
  1. Tez No: 393290
  2. Yazar: MERT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Hizmetlerde Dış Kaynak Kullanımı, Rekabet Avantajı, Üçüncü Parti Lojistik, Dördüncü Parti Lojistik, Logistics, Outsourcing, Outsourcing in Logistics Services, Competitive Advantage, Third Party Logistics, Fourth Party Logistics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Günümüze kadar işletmeler için önemi artarak devam eden lojistik, gün geçtikçe de hayati hale gelmeye başlamıştır. Bunun en büyük sebebi ise gün geçtikçe önem kazanan hizmet kalitesi ve artan rekabet koşullarıdır. Bu kapsamda işletmelerin hayatta kalabilmesi için gereken rekabet üstünlüğünün sağlanabilmesi, durmadan artan beklentilerin karşılanabilmesi için sabit maliyetlerin azaltılması gerekmektedir. Lojistik hizmetler üretim yapan bir çok işletme için sabit maliyetlerin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Dolayısıyla lojistik alanda yapılabilecek yenilikler, uygulanabilecek farklı yöntemler hem verilen hizmet kalitesini artırabilmekte ve sabit maliyetleri azaltabilmekte, hem de hizmet alan firmanın zaman ve kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilme olanağı bulmasını sağlayabilmektedir. Bu gelişmeler de işletmelerin hayatta kalabilmesi ve rekabet avantajı sağlayabilmesi için çok kritik bir rol oynayabilmektedir. Dış kaynak kullanımının dünyada giderek yaygınlaşan bir yöntem olmasının yanı sıra bu yöntemin uygulanması ve uygulama alanlarının çoğalmasıyla alanında uzmanlaşan, bu alanda hizmet vermeye hazır birçok firma da ortaya çıkmıştır. Dış kaynak kullanacak firmalara hizmet vermek maksadıyla kurulan veya faaliyetlerini o yöne kaydıran bu firmalardan birçoğu da lojistik alanda faaliyet göstermektedir. Bu çalışmada nitel araştırma metodolojisi kullanılarak, katılımcı lojistik yöneticilerinin deneyimlerinden doğan çıkarımsamaların belirlenerek lojistik alandaki dış kaynak kullanımlarının rekabet avatajı sağlamalarında etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular dahilinde; işletmelerin büyük bir bölümünün lojistik hizmetlerde dış kaynak kullanımını rekabet avantajı açısından yararlı bulduğu gözlenmiştir. İşletmelerin lojistik hizmetlerde dış kaynak kullanmasının rekabet avantajı elde etmesinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
To the present day, the importance of logistics for businesses continue to increase, it is also becoming increasingly vital. The biggest reason for this situation is the quality of service and increasing competition, which is gaining importance day by day. In this context, in order to to provide the competitive advantage to survive, in order to meet the constantly rising expectations businesses have to reduce fixed costs. Logistics services cover a large portion of the fixed costs for many enterprises engaged in production. Thus innovations can be made in the field of logistics, the different methods that can be applied to improve the quality of services provided and may reduce fixed costs and can provide services in both time and resources to find the company's ability to use effectively. This development can also play a very critical role to allow the company to survive and to have competitive advantage. In addition to the fact that outsourcing method is increasingly widespread in the world, companies specialized in the implementation of this method with the proliferation of applications, ready to serve in this field has emerged. Outsourcing firms established or the firms move in that direction for the businesses ready to have outsourcing service, also operates in the field of logistics serves. In this study, using qualitative research methodology, it is tried to determine the effect of outsourcing of the businesses in logistics services to the competitive advantage having benefit of the inferences of participant logistics manager's experiences. According to the findings obtained in the study results; It was observed that outsourcing in logistics field is found beneficial by the businesses. It was concluded that outsourcing in logistics services have positive effects for the businesses to obtain competitive advantage.