İslam coğrafyacılarına göre mezhepler
Sects according to the Islamic geographers
  1. Tez No: 393378
  2. Yazar: BETÜL YURTALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Din, Tarih, Geography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam coğrafyacıları, coğrafya, mezhep, Makdisî, İbn Havkal, İstahrî, Islamic geographers, geography, sect, Makdisî, Ibn Havkal, Istahrî
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tez,“giriş, üç bölüm, sonuç ve ek”ten oluşmaktadır. Girişte, tezin hazırlanmasında takip edilen yöntem ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, İslam coğrafyacılığının oluşum süreci ve önemli temsilcileri ele alınmış ve coğrafya eserlerinin mezhepler tarihi açısından önemi üzerinde durulmuştur. İslam coğrafyacılarının mezhebi kimlikleri hakkında bilgi verilmiş ardından onların eserlerinde yer alan mezhepler ile ilgili genel bilgiler değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Arap Yarımadası ve Mağrib'deki mezhebi dağılım ele alınmıştır. Arap, Irak, Akûr (el-Cezire), Şam, Mısır ve Mağrib bölgeleri bu bölümün konusunu oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde, Maşrık'taki mezhebi dağılıma yer verilmiştir. Bu bölümde yer alan bölgeler, Horasan ve Mâverâünnehir, Deylem, Rehab, Cibal, Huzistan, Fars, Kirman ve Sind bölgeleridir. Ekte, örneklik teşkil etmesi düşüncesiyle Makdisî'nin çizdiği bölge haritalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of an introduction, three chapters, a conclusion and an appendix. The introduction gives information about the method and the sources used while preparing the thesis. The first chapter gives detail about the formation process of Islamic geography literature and important geographers. Then, it investigates the importance of the geography books in the sense of history of Islamic sects. It also elaborates on the sects of geographers and discusses the main information about sects which takes part in geography books. The second chapter gives information about the distribution of sects in Arabian Peninsula and Maghrib. It consists of the regions of Arab, Iraq, Aqur (Al-Jazeera), Sham, Misr (Egypt) and Maghrib. The third chapter deals with the distribution of sects in Mashrıq. It consists of the regions of Khorasan, Transoxiana, Daylam, Rehab, Jibal, Khuzistan, Fars, Kirman and Sind. In the appendix maps of Makdisî have been given for exemplary.