Kamu diplomasisi çerçevesinde Türkiye'nin Bosna- Hersek ve Sırbistan politikası
Turkey's policy of Bosnia and Herzegovina and Serbia within the framework of public diplomacy
  1. Tez No: 393476
  2. Yazar: SİNEM TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Türkiye'nin yumuşak gücü, BosnaHersek, Sırbistan, Public diplomacy, Turkey's soft power, Bosnia and Herzegovina, Serbia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kamu diplomasisi, dünyada yaşanan hızlı küreselleşme sürecinde ortaya çıkan önemli kavramlardan biridir. Yumuşak gücün bir unsuru olan bu kavram, bir ülkenin başka ülke vatandaşlarının sempati ve hayranlığını kazanmak amacıyla takip ettiği politikaları ifade etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin kamu diplomasisi alanında yürüttüğü faaliyetler Bosna- Hersek ve Sırbistan özelinde ele alınmıştır. Türkiye ile iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin kamu diplomasisinin uygulanabilirliğini etkilediğine vurgu yapan çalışma kapsamında uygulamada karşılaşılan zorluklar ve yapılması gerekenler anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma sürdürülürken konu dâhilinde akademik makale ve kitaplara ek olarak güncel verilerden yararlanılmış, hükümet dışı organizasyonlar ile resmi kurumların internet siteleri, yayın organları ve faaliyet raporları incelenmiştir. İncelenen raporlar ve literatür taraması sonrasında Türkiye'nin Bosna- Hersek ve Sırbistan'a yönelik yürüttüğü kamu diplomasisi faaliyetlerinin farklı yoğunlukta olduğu ve resmi kurumların her iki ülkede de hükümet dışı organizasyonlara nazaran daha aktif roller üstlendikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy is an important concept that emerged in the rapid globalization process in the world. This concept which is a component of the soft power represents policies followed by a country in order to win the sympathy and admiration of the citizens of other countries. In this study, Turkey's activities in the field of public diplomacy are discussed within the framework of Serbia and Bosnia and Herzegovina. Within this study which emphasized that the history of relations between Turkey and the two countries affect the applicability of the public diplomacy, challenges encountered in practice and things to do are tried to explain. In this work, in addition to scholarly articles and books within the subject, we have benefited from the current data and also non-governmental organizations, web-sites of government agencies, publications and annual reports were examined. After examining the report and literature review, it was concluded that Turkey conducts its public diplomacy activities in the different densities for Bosnia and Herzegovina and Serbia and also government institutions, in comparison to non-governmental organizations in both countries, take a more active role.