An investigation of language assessment preferences of pre-service EFL teachers and underlying factors
İngilizce öğretmen adaylarının değerlendirme tercihleri ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 393475
  2. Yazar: ESRA BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil değerlendirme tercihleri, yabancı dilde ölçme, öğretmen eğitimi, öğretmen adayları, Language assessment preferences, language assessment, teacher education, pre-service teachers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma İngilizce öğretmen adaylarının İngilizce dersleri için değerlendirme tercihlerinin ve bu değerlendirme tekniklerini tercih etmelerine neden olan faktörlerin araştırılmasını amaçlamıştır. Bu amaçlar doğrultusunda hem nicel hem de nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nicel veriler için Ölçme Teknikleri Farkındalık Anketi, Ölçme Teknikleri Kullanım Anketi ve Ölçme Teknikleri Tercihi Anketi kullanılırken, nitel veriler odak grup görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Katılımcı grubunu toplam 326 İngilizce öğretmen adayı oluşturmuş ve bu katılımcılardan 38 kişi odak grup görüşmeleri için rastgele seçilmiştir. Katılımcılar birinci ve son sınıf öğrencisidir. Anket verileri SPSS 16.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmen adaylarının yabancı dil dersinde cinsiyet, kişilik özellikleri ve sınıf seviyelerine göre farklı ölçme teknikleriyle değerlendirilmek istediklerini ortaya koymuştur. Bulgular bölümler arasında ölçme teknikleri farkındalık, kullanım ve tercih açısından anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca bu tercihlerine etki eden faktörlerin ulusal sınavlar, kalabalık sınıflar ve öğretmen gibi dıştan; sınav kaygısı, bireysel farklılıklar ve önceki öğrenmeler gibi içten kaynaklanan sebepler olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, odak görüşmelerine katılanların çoğu gerçek dil performanslarını göstermek için çeviri, ürün dosyası, çoktan seçmeli sorular ve sunum gibi karışık dil öğrenme teknikleriyle ölçülmeyi tercih etmektedir. Verilen görevleri yapmak için, öğretmen adayları öğretmenlerden detaylı dönüt, rubrik ve yabancı dil dersinde ölçme ve değerlendirmeyle ilgili bilgi almak istemektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims at investigating the language assessment preferences of pre-service EFL teachers as well as underlying factors for these preferences. Both qualitative and quantitative assessment tools were used. Assessment Techniques Awareness, Assessment Techniques Usage and Assessment Techniques Preferences Questionnaires were integrated in quantitative part of the study and qualitative data were carried out with four focus group interviews. The participants consisted of 326 pre-service EFL teachers and 38 pre-service teachers were chosen randomly from the population to participate in the focus groups. The data of the questionnaires were analyzed through SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 16.0. The findings have revealed that the pre-service teachers prefer to be assessed with different language assessment techniques for various reasons according to their gender, perceived identity and years of school. The results of the study show that there is a significant different between the departments in terms of language assessment awareness, usage and preferences. The findings also indicate that the underlying factors for these preferences are attributed to external reasons such as high-stakes tests, teachers and crowded classes and also internal reasons such as test-anxiety, individual differences and prior knowledge. In addition, most of the interviewees were in favor of being assessed with mixed language assessment techniques such as translation, portfolios, and multiple-choice test and presentation in order to show their actual language performance. To carry out the assigned tasks, pre-service teachers want to receive detailed feedback, rubrics and information about the language assessment and evaluation.