Türkiye turizm sektörünün ikincil ekonomik etkilerinin çarpan ve girdi-çıktı analizi yöntemi ile incelenmesi
Secondary economic effects of Turkey tourism: Multiplier effect and input-output analysis
  1. Tez No: 393525
  2. Yazar: ENGİN KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALPAGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Ekonomisi, cari açık, ödemeler dengesi, çarpan analizi, girdi-çıktı analiz, Tourism economy, Current Account, Balance of payments, multiplier effect, input-output analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türkiye'de turizm sektörü, özellikle 2005 yılından sonra hızlı bir ilerleme kaydetmiş ve büyük bir döviz girdisi sağlayarak, ekonomiye ciddi anlamda katkılar sunmaya başlamıştır. Türkiye turizm sektörünün geliştirilmesine ek olarak, döviz gelirlerini arttırabilmek için ihracata yönelik teşvik politikaları da uygulamıştır. Fakat gelişmekte olan ülkeler, ihraç edecekleri nihai malları üretebilmek için ithal ara mallara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu durumda ihracatın artması demek ithalatın da artması anlamına geleceğinden döviz girdisi açısından olumsuz bir durum oluşacaktır. Bu açıdan gelişmekte olan ülkelerin döviz girdilerini arttırabilmek için sürdürülebilir turizm gelirlerine ihtiyacı kaçınılmaz olmaktadır. Turizm yatırımları ve gelirleri daha da arttırılabilirse, Türkiye'nin 2000'li yılların ortalarında dünya turizm pastasından daha fazla pay alması mümkün olacaktır. Bu da, doğası gereği emek yoğun bir sektör olan turizmin, öncelikle kendi sektöründe büyük bir girdi oluşturup istihdamın artmasına katkı sunacaktır. Kendi içerisinde ivme kazanan turizm sektörü çoğaltan etkisi yaratarak ülke ekonomisi içerisinde parasal döngü sağlayacak, ayrıca diğer sektörlerden girdi alıp yine bu sektörlere çıktı sunarak ekonomiyi bir bütün halinde besleyecektir. Tezimizin amacı, turizm sektörünün çarpan katsayısı verileri ışığında ekonomik anlamdaki değerini irdelemek ve diğer sektörlerden sağladığı girdi ve bu sektörlere sunduğu çıktılar ile kilit sektör konumunun anlaşılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey, In addition to the development of the tourism sector it has implemented encourage policies towards exports in order to increase foreign exchange earnings. But, developing countries need imported intermediate goods in order to produce final goods will be exported. In this case, in terms of increase in exports also means an increase in imports so there will occur a negative situation of foreign exchange inflow. In that respect, in order to increase foreign exchange input, the need for sustainable tourism revenues of developing countries is inevitable. If tourism revenues and investments can be further increased, it will be possible for Turkey to have a much greater share in international tourism revenue in the middle of 2000s. This will allow tourism, which is naturally a labour-intensive sector, to contribute to the increase of employment by primarily forming a large input in its own sector. The tourism sector which accelerates in itself, will provide monetary circulation within the national economy by creating multiplier effect and will also feed the economy as a whole by taking input from other sectors and presenting output back to these sectors. The aim of our thesis is to probe the tourism sector's economical value in the light of multiplier coefficient data and to make its position understood as a key sector with the input it provides from other sectors and output it presents back to these sectors.