Türkiye'de Kamu Denetçiliği/Ombudsman Kurumu ve uygulanabilirliği
The institution of Kamu Denetçiliği/Ombudsman in Turkey and its applicability
- Tez No: 393537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMENAF TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ombudsman/Kamu Denetçiliği, Yönetimin Denetlenmesi, Ġnsan Hakları, Hukuk Devleti, The ombudsman, supervision of management, human rights, rule of laws
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ombudsman, vatandaşlar ile idareler arasında arabuluculuk yapan, idarenin faaliyetlerini denetleyen, geniş yetkileri ile hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden denetim yaparak idareye tavsiyelerde bulunan bağımsız bir kurumdur. Ombudsman kurumu İsveç'de ortaya çıktıktan sonra 20. Yüzyılın başlarından itibaren tüm dünya ülkelerine yayılmıştır. Ülkemizde 1970'li yıllardan beri akademik seviyede tartışma konusu olan ombudsman kurumu 2010 yılında yapılan halk oylaması ile kabul edilmiş ve Kamu Denetçiliği Kurumu olarak hukuk sistemimizdeki yerini almıştır. Bu çalışmada Türkiye için yeni bir kurum olan Kamu Denetçiliği/Ombudsman Kurumu ele alınmaktadır. Ombudsman kurumu, kurumun ortaya çıkışı, dünya örnekleri, ilgili mevzuat ve Kurumun ilgili kararları çerçevesinde incelenmektedir. Çalışma ile Kurumun daha iyi tanınması ve uygulanabilirliği konusundaki tartışmalara dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ombudsman is an independent institution which mediates between citizens and public administrations, supervises activities of administrations, advises to administrations by controlling with broad powers in terms of suitability of law and suitability of fairness. After the occurence of the ombudsman institutions in Sweeden since the beginning of the 20 th Century, this institution has spread to countries all over the world. Since 1970, the ombudsman institution that is subject of the debate in academic level has been accepted by the Turkish citizens in referandum and replaced as the institution of“Kamu Denetçiliği”in our legal system. In this study, Kamu Denetçiliği/Ombudsman being a new institution for Turkey is handled and discussed. The institution of ombudsman is researched in terms of world examples, the emergence of institutions, within the framework of related legislation and decisions of institution. To take attention about the debates on the recognition of the institution in a better way and the applicability of the institution are intended by this study.