Geri Dön

Elazığ'ın kent jeomorfolojisi

City jeomorphology of Elazığ

  1. Tez No: 393558
  2. Yazar: TURGAY ÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL GÜNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Elazığ, kent jeomorfolojisi, kent morfolojisi, ikinci doğa, Geography, Elazığ city geomorphology, city morphology, second nature (the nature that city generated)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 134

Özet

Elazığ Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde 38º 43' - 38 º 36' enlem daireleri ile 39º 07' - 39º 19' boylam daireleri arasında yer alır. Yerleşme tarihi Harput ile başlayan Elazığ, kuruluş ve gelişiminde ekonomik ve idari kararların yanında jeomorfolojik ve hidrolojik özellikleri belirleyici olmuştur. Jeomorfolojik özellikler Elazığ kentinin yerleşim sınırını belirlerken aynı zamanda kente ait silüetin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İçme suyu isale hatlarının olmadığı dönemlerde ise su kaynaklarına coğrafi bağımlılık söz konusu olmuştur. Elazığ kenti, İçme suyu isale hatları ve Elektrik hatlarına kavuşması ile birlikte alansal olarak genişleme imkanı bulmuştur. Bu durum jeomorfolojik birimler üzerinde kent baskısının artmasına ve morfolojik değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Ekonomik ve teknolojik ilerlemeler özellikle de kazı ve inşaat mühendisliği alanındaki gelişmeler morfolojik değişimlerin daha hızlı ve daha belirgin yaşanmasına neden olmuştur. Jeomorfolojik birimler üzerinde meydana gelen değişimler Elazığ'ın batısında daha belirgin yaşanmıştır. Bunun nedeni ise bu alanda arsa fiyatlarının yüksekliğine bağlı olarak topoğrafyanın yerleşmeye uygun olmadığı alanlardan daha fazla mekan kazanma isteği olmuştur. Kent bir taraftan doğal morfolojinin değişmesine neden olurken diğer taraftan da kenti morfolojisini ve kendi doğasını oluşturmuştur. Bilim insanları tarafından kurgulanmış çevre, inşa edilmiş çevre, ikinci doğa adı verilen bu kentsel çevre bazen doğaya uyum sağlamış bazen de doğayı kendine dönüştürmüştür. Doğal çevrenin kentsel çevreye dönüşmesi ile birlikte iklim, hidroloji, bitki örtüsü ve toprak örtüsünün değişikliğe uğraması yer yer de bozulması ile sonuçlanmıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Elazığ is located between 38º 43' - 38 º 36' latitudes and 38º 43' - 38 º 36' longitudes within the boundaries of Eastern Anatolian Region. During the foundation and development process of the Elazığ City that its first settlement history dated and represented by the Site of Harput, It has been influential by the administrative and economical desicions as well as its geomorpholocial and hidrological based significative characteristics as well. At the same time when the geomorphological characteriscis were determining the border of the city, it has also caused emergence of the city's skyline. It is also important to mention that in the days when the infrastructure of access to the drinking water was not exist, the geographical dependancy to the water resources was a case. Elazığ city was also got the chance to develop, expanding on the area as it got the conveyance and power lines. In this case, the Urban pressure has increased on the area against the geomorphological units and it has led to some morphological changes too. Developments in both economic and technological progress, particularly in the field of excavations and civil engineering, led the morphological changes to occur in the area faster and evidently. Changes on geomorphological units have been occured in the west of Elazığ more evidently. Based on high prices of fields wish to gain more spaces from the areas, in the places where the topography wasn't suitable for settlements Urban morphology on the other hand, while the natural morphology led to the change from one side of the city and created his own nature. Scientists devised by the environment, the built environment, urban environment that name sometimes given second nature to adapt to nature sometimes also convert its nature. Climate together with the conversion of the natural environment of the urban environment, hydrology, vegetation is unchanged and has also resulted in deterioration of soil cover in places.

Benzer Tezler

  1. Malatya'daki afet sonrası toplanma ve acil barınma alanlarının CBS ile değerlendirilmesi

    Assessment of post-disaster gathering and emergency shelter areas in Malatya using GIS

    NERMİN SARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    CoğrafyaNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞENAY GÜNGÖR

  2. Elazığ kent merkezinin tektoniği,depremselliği ve mikrobölgelemesi

    Elaziğ city center tectonics, seismicity and mikrozonation

    MAHMUT PALUTOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Deprem MühendisliğiFırat Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MURAT İNCEÖZ

  3. Elazığ ili kent içi otopark sorununun incelenmesi

    Investigation of the urban parking problem in Elazığ

    YUNUS İÇEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    UlaşımAtatürk Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ATALAY

  4. Kent dokusunda güneş ışınımından yararlanmak için cadde-bina ilişkisinin araştırılması

    The investigation of relation between street and building geometry to benefit from solar radiation

    AYÇA GÜLTEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    MimarlıkFırat Üniversitesi

    Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. UFUK TEOMAN AKSOY

  5. Elazığ'ın turizm potansiyeli ve ilde rekreasyonel faaliyetler

    Tourism potential and recreational facilities of Elazığ

    FULYA GÜLBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    CoğrafyaFırat Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. DURSUN ÇİFTÇİ