1780-1782 m(1195-1197) tarih ve 4 numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili
1780-1782 m(1195-1197) Kutahya Sharia Records no: 4
  1. Tez No: 393583
  2. Yazar: İSA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, ġer„iyye Sicili, Anadolu, Anadolu Eyaleti, Kütahya'nın Mahalleleri, Kütahya'nın köyleri., Şer'iyye Sicili, Kütahya'nın köyleri, Kutahya, Sharia Records, Anatolia, Anatolian Provinces, Settlements of Kutahya, Villags of Kutahya. Key words: Kutahya, Villags of Kutahya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 456
Özet
Osmanlı tarihi araştırmalarının en önemli kaynaklarından Şer'iyye Sicillerine dayalı olarak yapılan bu tez, 4 Nolu Kütahya Şer'iyye Sicilinin ihtiva ettiği belgeler ışığında hazırlanmıştır. Kütahya şehri, kadılık müessesesi ve Şer'iyye Sicilleri hakkında bilgi verildikten sonra 1780 – 1782 yıllarına ait 224 belgenin bulunduğu defter transkribe edilmiş, belge özetleri tutulmuştur. Ortaya çıkan bilgi ve belgeler değerlendirilerek 1780 – 1782 yıllarında Kütahya ve Anadolu'daki durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.“Sicill-i Mahfûz”ve“Sicill-i Mahfûz Defterlü”olarak tutulan defterde ferman, berat, buyruldu ve bunlardan başka nikah hüccetleri, ağırlıklı olarak da terekeler gibi önemli belgeler mevcuttur. Kütahya'nın 7 Nahiye, 34 Mahalle ve 284 köyünün listesi gibi orijinal bilgiler de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis based on Sharia Records which is one of the most important research source on Ottoman Empire has been prepared in light of the documents contained in the Kutahya Sharia Records No: 4. Given the information about the Kutahya, Sharia Records and Qadi and 224 documents which is all documents from the 1780 – 1782 has been transliterationed and summarized. Situation in the years of 1780 – 1782 in Kutahya and Anatolia was analyzed according to the documents and the information. The documents keeps as“Sicill-i Mahfuz”and“Sicill-i Mahfuz Defterlü”and they have important information about edict, patent, given orders, hujjat of mariage and mostly inheritance documents. Has been procured original information about the district of 7, settlement of 34 and 284 village.