KOBİ'lerde kümelenme suretiyle etkinliğin artırılması ve alınacak önlemler, Konya örneği
In SMEs increasing the effectiveness by clustering and actions to be taken: The sample Konya
- Tez No: 393659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küme, Kümelenme, Rekabet Gücü, Kümelenme Politikaları
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son dönemlerde aynı sektördeki işletmelerin coğrafi yakınlığının sağlayacağı avantajlar, birçok araştırmanın konusu olmuştur. Dünyadaki küme örnekleri, aynı sektördeki işletmeler ile kurum/kuruluşlar arasındaki organize işbirliğinin rekabet gücü artışı, inovasyon yeteneğinde artış, teknoloji ve bilginin hızlı yayılımı, yeni girişim ve istihdamın artması gibi artı değerler sağladığını ortaya koymaktadır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri, söz konusu artı değerler nedeniyle kümelenme politikaları uygulamaya başlamıştır. Bu çalışmada öncelikle kümelenme kavramı ve gelişimi ele alınarak kümelenme yaklaşımının sağlayacağı avantajlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Farklı ülkelerden başarılı küme örnekleri ele alınmıştır. Sonraki bölümde kümelenme yaklaşımı çerçevesinde KOBİ'lerde etkinliğin artırılmasına yönelik uygulanan kümelenme politikaları araştırılmıştır. Bu noktada ülkemizde kümelenmeye yönelik bakış açısı ve yeni uygulanmaya başlanan politikalar incelenmiştir. Son bölümde ise, Konya'da gerçekleştirilen küme çalışmaları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the advantages the geographical closeness of the enterprises in the same sector will provide have become the subject of many studies. The sample of cluster in the world presents that the organized cooperation between the business enterprises and the institutes/agencies in the same sector provided the plus values such as the increase in competitive power, increase in the innovation ability, rapid spread of technology and information, and increase of new enterprise and employment. All countries of the world, especially developed countries, due to the plus values of interest, began to apply the clustering policies. In this study, first of all, dealing with the concept clustering and its development, the advantages the approach of clustering will provide were attempted to be presented . The successful cluster samples from the different countries were taken. In the next section, in the framework of clustering approach, the clustering policies, applied toward increasing the effectiveness in SMEs, were studied On this point, the point of view toward clustering in our country and the newly started policies to apply were examined In the last section, the clustering studies realized in Konya were also scrutinized.