Çok katlı pazarlama sistemlerinde distribütörlerin başarısı ve iş tatmininde etken olan faktörlerin incelenmesi üzerine bir araştırma
A research on the examination of the factors effecting the success and the work satisfaction of distributors in multilevel marketing systems
  1. Tez No: 393658
  2. Yazar: ŞEMSEDDİN ULUÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY ÜNÜSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Pazarlama, Çok Katlı Pazarlama, Distribütör, Direct Selling, Multilevel Marketing, Distributor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüz dünyasında, insan nüfusunun artması, teknolojinin insan hayatına daha fazla girmiş olması, yoğun tempoda seyreden iş yaşamı gibi etkenlerle birlikte kadınların çalışma hayatında daha aktif rol alması, şehirlerin kalabalıklığı ve trafik sorunu; insanların daha kolay, az maliyetli ve alternatif pazarlama yollarına olan ihtiyacını artırmıştır. Doğrudan pazarlamanın yönelimlerinden olan ve dünyada son yıllarda birçok şirket tarafından başarıyla uygulanan çok katlı pazarlama sistemi, alternatif alışveriş isteyen, zaman sorunu yaşayan, nitelikli ürün talep eden tüketiciler için faydalı çözümler sunmaktadır. Ayrıca, evinden çalışarak para kazanmak isteyen, asıl işinin yanında günde birkaç saatini ayırarak ek gelir elde etmek isteyen insanlar için de kazanç kapısı olmuştur. Çok katlı pazarlama sistemiyle çalışan firmalara düşük bir bedel ödeyerek üye olan insanlar, hem kullanacakları ürünleri indirimli satın almakta hem de bu ürünleri insanlara satarak para kazanmaktadırlar. Ayrıca kendileri gibi satış yapabilecek insanları organizasyonlarına dâhil ederek, onlarında yaptığı satışlardan prim elde edebilmektedirler. Çok katlı pazarlamanın kendine has uygulama metodu vardır. Bu sistemle çalışan şirketlerde distribütör olarak faaliyet gösteren bireylerin başarılı olabilmeleri için, sadık bir ürün müşterisi olmaları, şirketin pazarlama planını iyi bilmeleri, verilen eğitimleri alarak kendisinden daha tecrübeli olan sponsorunun desteğiyle hareket etmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The need for easier and more cost-effective alternative marketing methods have been increased due to the increased human population, more technology in people's daily lives, hectic business lives, more active women in workplaces, increased urban population and traffic problems. Multilevel Marketing system, which is an orientation of direct selling, has recently been successfully practiced by many companies in the world. It offers useful solutions to those consumers who want an alternative shopping; to those who have time restrictions; and to those who demand high-quality products. Also, it has become an income source for those who want to earn money by working from home; for those who, in addition to their main work, want to have an extra income by sparing a few hours a day. People become members of the companies working with multilevel marketing system by paying a small amount of money, so they buy the products they use in a discounted price. They also earn money by selling those products to people. Plus, they receive commissions from the sales of the people whom they recruit to their organizations. Multilevel marketing has its own unique application method. In order to be successful, the distributors who work in companies run by this system should be loyal consumers of the products of their own companies. They should know the marketing plan of the company very well. They should also receive the trainings. And they should work with the support of their sponsors who are more experienced than themselves.