Sakarya'nın toplantı pazarı analizi: Yerel paydaşların görüşleri üzerine bir araştırma
Sakarya's convention market analysis: A research on the views of stakeholders
  1. Tez No: 393694
  2. Yazar: MUHAMMET CANER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Kongre, Toplantı, Yerel Paydaş, Sakarya, Tourism, Conference, Convention, Stakeholders, Sakarya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Turizm, geçmişten günümüze çok büyük değişim ve gelişimler göstererek gelmiştir ve ekonomik bir faaliyet olarak en hızlı gelişen endüstrilerden biri olarak gösterilmektedir. Günümüzde turizm faaliyetlerine katılanların toplam harcama tutarı bir trilyon doları geçmiştir. Deniz, kum, güneş turizmi olarak da adlandırılan kıyı turizminin, gerek sürdürülebilirliği açısından gerekse de kişi başı yapılan harcamaların düşüklüğü açısından turizm sektörünün diğer turizm türlerine olan ilgisini artırmasının nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Sanayinin gelişmesi, seyahatlerin kolaylaşması, çağımızın gerekliği olarak bilgiye ulaşmanın öneminin artması gibi sebeplerden dolayı iş amaçlı turizm faaliyetleri artmıştır. Kongre turizmi iş amaçlı turizm faaliyetlerinin içerisinde en önemlilerinden biri olarak gösterilmektedir. Kongre turizmi de dünyadaki turizm gelirlerinin üçte birini oluşturmakta ve yaklaşık üç yüz milyar doları bulmaktadır. Türkiye'de kongre turizmi, dünya ortalamasının altında kalmakta ve toplam turizm gelirlerinin ortalama %10 kadarını karşılamaktadır. Türkiye'nin konumu, coğrafi özellikleri, katılımcıların kongre harici boş zamanlarını geçirebilecekleri faaliyetlerin çokluğu gibi özellikleri bakımından kongre turizmi potansiyelinin şu anki mevcut durumdan daha fazla olduğu görülmektedir. Kongre turizminin bu denli gelişmeye açık olması ve önem arz etmesi araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışmanın amacı Sakarya'da kongre turizminin potansiyelini belirlemek, Sakarya ilindeki yerel paydaşların kongre turizmine bakışlarını incelemek, Sakarya'nın kongre turizmi açısından önemli bir destinasyon haline gelebilmesi için gerekli olanların tespit edilmesi ve kongre pazarından yeteri derecede payını alabilmesi için neler yapılabileceğini önermektir. Sakarya ilinin konumu, ulaşım kolaylığı, doğası, tarihi gibi çeşitli özellikleri ile kongre turizmine uygun bir destinasyon olması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışma kongre turizmi arzını arttırmaya yönelik yatırım yapmayı düşünen özel ve kamu teşebbüslerine bilgi sağlayabilme, çeşitli öneriler sunabilme açısından önem arz etmektedir. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde literatür taraması yapılmış, kongre turizmi ile ilgili yapılmış önceki çalışmalardan bilgiler sunulmuştur. Dünya ve Türkiye'deki kongre pazarı ele alınmış ve son olarak da Sakarya ilindeki kongre pazarı analizi yapılmıştır. Son bölümde ise, önceki çalışmalar yardımıyla oluşturulan sorularla Sakarya'daki yerel paydaşlarla mülakat tekniği ile görüşülmüş ve yerel paydaşların kongre turizmine bakış açıları ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan literatür araştırması ve sahadan elde edilen bulgular ışığında Sakarya'nın büyükşehirlere olan yakınlığı, ulaşımı, doğası, kültürü ve tarihi özellikleri bakımından kongre turizmine uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak Sakarya'nın kongre merkezlerinin azlığı, kongre merkezine sahip otellerin ve konaklama kapasitesinin yetersizliği uluslararası kongrelere ev sahipliği yapabilecek yeterliliğe sahip olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism has been growing by demonstrating significant changes and has been shown among the most developing sectors as an economic factor. Today, total revenue obtaining from tourism activities is about one trillion dollars. One of the reasons of drawing tourism sector's attention to the other tourism types is both sustainability and income state problems of coastal tourism named as sea, sand, sun tourism. Business related tourism activities increased in number due to grounds of industry development, ease of travelling, increasing importance of reaching information and such. Convention tourism is shown as the one of the most important business related tourism activities. In fact, revenue obtaining from convention tourism is one third of world tourism activities which is approximately three billion dollars. Convention tourism is one of the most rapidly growing tourism type among the others, as it is revealed on statistical data. Convention tourism in Turkey keeps its level below the world average and provides around 10% of the total tourism revenue. Location of Turkey, its geographical features and possibilities spending free time on other activities after the convention clears that convention tourism potential is higher than the recent status. The purpose of the study is to determine convention tourism potential in Sakarya, to examine how local stakeholders of the city judge convention tourism, to identify what kind of preparations are need to be done in order to transforming Sakarya into an important convention tourism destination and to suggest necessary actions that lead obtaining satisfactory share from convention market. Location of Sakarya province, ease of access, its nature, history and the features alike enrich its potential for being an appropriate destination for convention tourism. The study has importance in the way of providing information for privet and public enterprises that consider investing in convention tourism to increase the supply. During the first and the second chapters of the study the related literature was reviewed and some information concerning the previous studies about convention tourism was conveyed. World and Turkey convention market was discussed and convention market analysis in Sakarya province was made. In the last chapter, how local stakeholders of the city judge convention tourism was tried to be determined by interviewing and asking questions that are created from related previous studies. In consideration of literature review and obtained data, it is concluded that Sakarya is eligible for convention tourism in terms of its features as proximity to metropolises, ease of access, its nature, culture and historical background. However, lack of convention centres, inadequacy of hotels with convention centres and accommodation capacity shows that Sakarya is not qualified for hosting international conventions.