Kamu politikası yapım sürecinde düşünce kuruluşlarının rolü ve etkinliği: SETA Vakfı örneği
The role and efficiency of think tanks in public policy making process: Case of SETA Foundation
- Tez No: 393725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Politika Yapım Süreci, Düşünce Kuruluşları, SETA Vakfı, Public Policy, Policy Making Process, Think Tanks, SETA Foundation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma genel itibariyle kamu politikalarının yapım süreçlerinde düşünce kuruluşlarının rol ve etkinliklerini ele almakta ve örnek olarak Türkiye'de faaliyet gösteren Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfını (SETA) incelemektedir. Bu nedenle önce kamu politikaların ne anlama geldiği üzerinde durulmuş, ardından düşünce kuruluşlarının politika yapım sürecinde oynadıkları rol incelenmiştir. Bu kuramsal çerçevede SETA'nın Türkiye'de politika yapım sürecinde diğer kuruluşlara nazaran daha etkin bir konumda olduğu tezi savunulmuştur. Çalışmada şu tür sorulara cevap aranmıştır: Kamu politikası yapım süreci nasıl bir süreçtir? Bu süreçte düşünce kuruluşlarının ürettiği politika bilgisinin yeri, anlamı ve önemi nedir? Düşünce kuruluşları kamu politikası yapım sürecinin hangi aşamalarında nasıl etkili olmaktadır? Türkiye'de düşünce kuruluşları nasıl bir gelişim süreci izlemiştir ve sorunları nelerdir? Hükümet politikalarında ne tür etkileri olmuştur? Bir düşünce kuruluşu olarak SETA Vakfı nasıl çalışmakta ve ne tür faaliyetler yapmaktadır? Hükümet politikaları üzerinde etkili olmakta mıdır? Eğer etkili oluyorsa bu etki nasıl ve hangi düzeyde olmaktadır? Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak kamu politikasının ne anlama geldiği, sistem içinde nerede durduğu, kamu politikası ile ilgili hangi teorilerin ortaya atıldığı ve politika yapım sürecinin aşamaları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde düşünce kuruluşlarının doğuşu, gelişimi, yapı ve fonksiyonları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'de düşünce kuruluşlarının gelişimi ve özellikleri üzerinde ana hatlarıyla durulmuş ve SETA Vakfı incelenmiştir. Bir düşünce kuruluşu olarak SETA Vakfının çalışma tarzı, yaptığı faaliyetler, siyasal iktidar üzerinde etkileri ve etkileme yöntemleri incelenmiştir. Bu amaçla SETA direktörleriyle yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the role and activities of think thanks in the public policy making process in general and the example of the Foundation for Political, Economic and Social Research (SETA) active in Turkey in particular. Therefore, firstly the meaning of public policy and then the role think thanks take in the policy making process are analyzed. In this theoretical framework, the idea that the SETA is more active than any other institutions in Turkey is defended. Here are the type of questions this study tries to answer to: What kind of process is the public policy making process? What is the place, meaning and importance of political information think thanks produce in this process? In which phases of public policy making are think thanks more active? What kind of development process have think thanks gone through in Turkey and what kind of problems have they run into? What kind of impact have they had on governmental policies? As a think thank, how has the SETA worked and what kind of activities has it taken? Has it been influential on governmental policies? If yes, how and on which level has this influence taken place? In the first part of the study, the general meaning of public policy, its place in the system, proposed theories related to public policy and phases of the policy making process are analyzed. In the second part of the study, the birth of think thanks, their structures and functions are considered. In the third part, the development and characteristics of think thanks in Turkey are roughly reviewed and then a close attention is given to the SETA Foundation. The SETA Foundation's working style, activities, influence on political power and methods of influence are reviewed. Within this framework, semi-structured interviews were conducted with the SETA's directors.