17.yüzyıl Mevlevî şairlerin şiirlerinde Mevlânâ ve Mevlevîlik
Mevlana and Mevlevi among 17th century Mevlevi poets' poetry
  1. Tez No: 393740
  2. Yazar: EDA TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 17. Yüzyıl, Divân, Mevlânâ, Mevlevîlik, 17th Century, Divan, Mevlana, Mevlevi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Tezimizin konusunu 17. Yüzyıl Mevlevî Şairlerinin divânlarında geçen Mevlânâ ve Mevlevîliğe dair unsurlar oluşturmaktadır. Çalışmamıza başlamadan önce Mevlânâ ve Mevlevîlikle ilgili geniş bir bibliyografya hazırladık ve konuyla alakalı okumalar yaparak gerekli bilgileri edindik. Sonrasında çalışma sahamızı oluşturacak olan on Mevlevî şair ve divânlarını belirledik. Belirlediğimiz bu on divânın nesre çevirisini yaparak konuyla alakalı tüm unsurları fişledik. Fişlenen bu unsurları ilgili başlıklar altında toplayarak Mevlevî şairlerinin penceresinden Mevlânâ ve Mevlevîliği görmeyi ve göstermeyi hedefledik. Bunu yaparken ilk olarak tespit ettiğimiz ilgili unsurları açıkladık, sonrasında ise bu unsurların şairler tarafından nasıl işlendiğini, hangi özellikleriyle ele alındığını ortaya koymaya çalıştık. Ele aldığımız unsurların açıklanması ve yorumlanmasında ise çeşitli kaynaklardan yararlandık. Kısacası tezimizde, üzerinde çok fazla çalışma yapılan Mevlânâ ve Mevlevîlik hususuna Mevlevî şairlerin nazarından bakmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is constituted about the elements mentioned in the Divan of 17th Century poets related to Mevlana and Mevlevî. Prior to our study we prepared an extensive bibliography on Mevlevî and acquired necessary information related to the subject through reading. After that we determined ten Mevlevî poets and Divan in our field of study. We coded the elements related to the topic by the translation of Divan to prose. We aimed to show Mevlevî poets' perspective by labeling the coded elements under appropriate headings. Firstly, we explained the relevant elements we have found. Then we have tried to demonstrate how those elements were handled and which properties were taken into account by Mevlevî poets. In order to explain and interpret these elements we have benefited from various sources. In summary, we have tried to look through the Mevlevi poets' eyes to Mevlana and Mevlevi that are subject to many studies.