Socio-economic structure of 1844's Bursa according to Temettuat Register
Temettuat Defterlerine göre Bursa'nın sosyo-ekonomik yapısı
- Tez No: 393790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA CANBAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mesleki yapı, Meslek Tarihi, Temettuat Defterleri, Gelir Eşitsizliği, Ünvanlar, Ağa, Bey, Derviş, Efendi, Hacı, Hafız, Molla, Seyyid, Şeyh, Occupational structure, History of Work, Temettuat Register, Income Inequality, Honorific Titles, Ağa, Bey, Derviş, Efendi, Hacı, Hafız, Molla, Seyyid, Şeyh
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, 1844 yılı Bursa şehir merkezindeki nüfusu mesleki yapı, gelir eşitsizliği ve sosyal statü odaklı betimleyeci bir içerik sunmaktadır. Tüm veriler 1844 Bursa temettuat defterlerinden alınmıştır. Temettuat defterleri genel anlamda her hane reisi için mesleki bilgi, yıllık gelir, ünvan, mal, kiralar, yıllık vergi, etnik dini kimlik ve çalışma statusü gibi bir takım bilgiler ihtiva eder. Tezdeki analizler genel anlamda mesleki yapı, gelir durumu ve sosyal statü arasında bir ilişki olduğu yönündeki hipotezi destekler. Bunun için ilk olarak mesleki yapı ve gelir dağılımı üzerinde durulmuştur. İkinci analiz mesleki, gelir ve etnik-dini gruplar içinde ve arasında gelir eşitsizliğiyle ilgilidir. Üçüncü nokta ise ünvanlar, mesleki yapı ve gelir durumu arasındaki ilişkiyi tasvir etmeye yöneliktir. Son olarak şunu da belirtmeliyim ki Bursa'nın ekonomik yapısı içinde ipek endüstrisinin önemi dolayısıyla mesleki yapı, gelir eşitsizliği ve sosyal statü ile ilgili analizler ipek sektörünü de içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a snapshot of 1844 Bursa's city center in terms of occupational structure, income inequality and social status. All the data was taken from Bursa's temettuat register. Temettuat registers consist of several different information including occupations, annual income, honorific titles, properties, rents, annual taxes, ethno-religious identities and employment statuses of each household head. My analysis corroborates the hypothesis that there is a strong relation among occupational structure, income level and honorific titles. In this regard, this thesis first describes the relationship between occupational structure and income level. The second analysis concerns with income inequality within and among certain groups including occupational, income and ethno-religious groups. The third point will consider the relationship between having honorific titles, occupational structure and income level. It must also be noticed that because silk industry had an important place for the economy of Bursa, my analysis about occupational structure, income inequality and social status will include silk sector as well.